Традиционните видове стръв са на ход, когато се търсят едри кефали през зимата. Риболовът може да е бавен, но наградата е голяма. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да уловите своя трофей!
  1. Големите кефали обичат да се крият в дупките под надвисналите клони на храсти и дървета, в дупките между потопените коренища, извън главния поток вода, напускайки убежището си само ако видят зимно време носеща се по течението храна; могат да бъдат открити и спотаени в очакване на храна и сред загниващата водна растителност.
  2. Хлябът все така е най-добрата стръв за едрите кефали. Прекарайте малко време в захранване с трохи хляб и след това предложете на кефала една голяма троха...
  3. Кефалите обожават бели червеи, но ще имате нужда от много! Не е необичайно да се отиде на еднодневен излет на бързо течаща река с 4-5 кг бели червеи. Независимо дали ловите на плувка или фидер, е много важно да подавате храната регулярно!
  4. Кефалите са хищници, така че си заслужава да опитате алтернативна стръв. Някои големи риби са били уловени на голям черен гол охлюв, парче мъртва рибка и дори малки изкуствени примамки. С последните е най-добре да се лови в близост до надвиснали над водата дървета.

ТОП съвети за улов кефал

  1. Когато ловите на фидер, прекарайте поне час в замятане през 5 минути на хранилка, пълна с бели червеи докато видите индикация на върха на въдицата за наличие на риби. Време е да закачите повода!
  2. Кефалите могат да бъдат много предпазливи, така че ако не ви кълват стръвно, опитайте да намалите размера на куката и дължината на повода. Някои риболовци използват къс 7,5 см повод.
  3. Когато рибите са трудни, опитайте да им предложите бели червеи, кастери или малки пелети на косъм. Вържете косъм с помощта на безвъзелов възел и след това слепете личинките или пелетите върху косъма точно под извивката на куката. По този начин може да използвате наистина малки куки.