[caption id="attachment_328" align="alignright" width="300"]Риболов на едър кефал Риболов на едър кефал[/caption]

Известно на мнозина е, че кефалът е широко разпространен из нашите реки и водоеми. Ето защо си струва да положим малко допълнителни усилия при подготовката за успешен риболов на едър кефал. Изборът на подходяща тактика и подход към рибата често е решаващ фактор. Истинско предизвикателство си остава да хванем големия кефал - нещо, което изисква по-специално внимание от страна на риболовеца. Уловът на голяма риба не е за равнодушните.

Тези, които си поставят задачата да хванат едър кефал, знаят че колкото по-голяма риба преследват, толкова по-трудно е да я уловят. За тази цел се изисква посвещение и много усърдие. След извършване на необходимата предварителна подготовка, изборът на място е от съществено значение. Внимателна разходка по брега на водоема ще покаже има ли признаци за присъствието на риба.

Големият кефал обикновено се крие добре. За да го измъкнем от скривалището му, подхранваме с добре омесен хляб, който пада на дъното. Това би помогнало да се задържи рибата наоколо. За да не се дава възможност на дребната риба да атакува стръвта, се натрошават трохи от стар хляб. Те са по-сухи и не потъват до дъното. Те остават в близост до повърхността и отвличат вниманието на дребосъците. Ако има леко течение, трохите изчезват по посока на течението, а с тях и дребната риба. Обикновено се смята, че едрият кефал се крие под подмоли, паднали дървета и храсти, в извивките на бреговата линия. Често той стои на места, в които се вливат бавна и бърза вода едновременно, а течението носи храна.

Линията

Когато нивото на водата е ниско и водата бистра, добре е влакното да е безцветно, за да се слива с бистрата вода. Едно от добрите неща за кефала е, че той се храни почти целогодишно. Вероятно най-удачното време за улова на кефал е на разсъмване и на здрачаване. По-дребните могат да се ловят през целия ден. Октомври/Ноември е един от най-резултатните периоди за улов на едър кефал.

Менюто на кефала

Хляб

Използван за подхранка, хлябът е и добра примамка. Той може да се ароматизира допълнително с миризма, която да привлича рибата. В по-втечнено състояние, хлябът образува във водата хранителен облак, който притегля по-едрата риба към мястото на риболова. Хлябът може да се смеси с вмирисано сирене и дори котешка храна, към която смес да се прибави оцветител.

Коноп

Много добра лятна стръв за кефал. Познавам риболовци, които никога не тръгват на риба без добър запас конопено семе. Ползва се също и за подхранка. Когато ползваме конопа като подхранка, стръвта на куката може да е всякаква.

Ароматизирана царевица

Трябва да се внимава с ароматизираната царевица, защото ако тя има прекалено силен аромат, това прави кефала подозрителен. Подхранването с повече от няколко зърна ароматизирана царевица не е препоръчително.

Червеи

Никой уважаващ себе си кефал не би подминал грозд червеи пуснат по течението. При риболов с червен червей, за да се увеличи дразненето на рибата, може да се разрани червея или да се лови с опашките на два/три червея. Разраненият червей изпуска миризма, която дразни допълнително кефала.

Отлична стръв за едрия кефал е безспорно живата рибка, скакалеца, а лятно време череша, черница и слива.

От Симеон Василев