Риболовният спорт не се учи от една прочетена книга, от една прослушана лекция, нито от практиката само от един сезон. Не е достатъчно само да имате пръчка, влакно, стръв и водоем, за да се смятаме за добри риболовци.Необходимо е задълбочено да се изучават и познават главните елементи на риболова, като хидрологичните и хидробиологичните условия на водоема, който е набелязан за риболов. Да се знае дъното, течението, водовъртежите, разливите, противоположните течения и др. важно условие, осигуряващо добър успех, ако разбира се във водата има риба.

Повишаването на знанията и изграждането на усет за наблюдателност влизат в кръга на необходимия минимум, който трябва да предпази въдичаря от разочарование.Във водоема и около него настъпват съществени изменения, които не трябва да бъдат отминавани и подценявани, и да бъдат подлагани на наблюдение, бърз анализ и изводи.Риболовецът-спортист трябва да спазва при риболова редица правила, по-важни от които са:

  • да не лови само любимата риба, а тази, която я има във водоема
  • да лови на онази стръв, която рибата обича в съответния период, а не тази, с която е свикнал или му харесва
  • да се търси рибата във възможните неща, където си търси храна, а не да се замята напразно. Замятането трябва да бъде винаги местонасочено.
Стръвта трябва да се определя от това, дали се среща във или край водоема. Винаги такава стръв е по-лесно приемлива, макар и поставена на кука, отколкото това, което ще бъде внесено отвън и може да породи недоверие. По тези причини риболовците трябва да се нагодят към стръвта, употребявана от местните риболовци.Ако нивото на водата бързо се покачва или спада и не се стабилизира за продължителен период от време, не трябва да се разчита на успех. Рибата се смущава и макар да се вижда, че се е събрала на стада, не поема храна.При резките промени на времето, свързани с понижаване на температурата, духането на студени ветрове, причиняващи големи вълни, рибата слиза до дъното на водоема и не поема храна.

Събирането на рибата пред извор с топла минерална вода я прави напълно апатична към храната, подадена и от вън, тъй като тя насища организма си със соли от минералната вода.Ако на водоема има електроцентрала или водна турбина и те работят, трудно може да се разчита на успех, защото изхвърлената вода съдържа съвсем малки рибки, парчета от рибки или смляно, стрито и размито от водата рибно месо, което се поема от рибата много лесно, чрез всмукваната от нея вода.Ако водата е бистра, една част от рибните стада могат да се видят на повърхността на водата, обърнати с уста към хранителния източник, като филтрират активно през устата и хрилете това, което има хранителна стойност.За предпочитане е на риболов да се ходи в сряда. Това е денят, когато край водоемите е тихо, рибата се е успокоила от шума в събота и неделя и тези, които са останали да ловят в понеделник. Понеже почти всички използват системата на захранването, рибата се е справила с храната в понеделник и вторник и в сряда отново е гладна.