Воблерите Rapala Countdown Magnums са сред най-добрите примамки за бърз тролинг с максимална скорост за влачене на големи примамки между 18 и 22см, но малцина знаят как да го правят.Преди всичко най-важно е да разберете защо воблерите Count Down Magnums "плуват" по този начин. Налягането на водата върху метална лопатка кара воблера да потъва, докато влакното, дърпащо го в обратна посока ограничава дълбочината, на която примамката може да плува. Именно конфликта между двете усилия, които се прилагат върху примамката, създава "играта на Rapala". В основни линии, с увеличаването на налягането върху влакното, играта на лопатката намалява. Технично казано, когато повърхността на влакното във водата стане по-голяма от повърхността на металната лопатка, играта на примамката се "убива".Най-важното е да намалите налягането върху влакното колкото се може повече като влачите Count Down Magnum много близо до лодката. 20-25 метра е твърде много, ако искате да влачите бързо. Специалистите на Rapala, например, твърдят, че за риболов на малка синьопера риба тон обикновено влачат по 6 воблера CountDown Magnum зад лодката приблизително със скорост 8 възела (приблизително 15км/ч). Първият воблер е на около 5м от транеца, а най-далечният се движи на не повече от 20м., но повечето кълванета стават на по-късите влакна.

Лидер с малък диаметър

Зависимостта между площта на влакното във водата и площта на лопатката на воблера означава, че колкото е по-тежко влакното или лидера, толкова по-близо до лодката трябва да се влачи воблера. Като се използва монофилно влакно 50lb (22,6кг - 0,7мм) и влачите воблера между 5 и 15м зад лодката, може лесно да постигнете скорост 10-12 възела (18-20км/ч) с воблер CD Magnum 18, и 15-18км/ч със CD Magnum 14. Ако искате да влачите по-бързо, избягвайте да използвате тежки лидери, тъй като те тотално ще убият играта на примамката. Ако искате да влачите бързо във води със зъбати хищници, лидерът ви трябва да е изработен от 49-нишкова жица или метален повод.

Малък ъгъл

Също така е важно да поддържате възможно най-малък ъгъл между влакното и повърхността на водата. Ако използвате ниско разположена освобождаваща карабинка, ще намалите ъгъла и ще увеличите скоростта с още 3-4км/ч. Основно правило е да държите въдицата колкото се може по-хоризонтално спрямо водната повърхност, намалявайки ъгъла влакно/повърхност до 20 градуса. Освобождаващата карабинка е задължителна при влачене на голяма скорост!

Позициониране

Позицията на вашия воблер също е много важна. Трябва да избягвате да го влачите в обсега на разпенената зад витлото на лодката вода, тъй като това увеличава допълнително налягането върху влакното. Ако държачите за въдиците ви са лошо разположени, може да подобрите позицията на примамката като използвате освобождаваща карабинка. Най-доборто място за Countdown Magnum-а е да се влачи паралелно и много близо до струята от витлото, както и между двете струи от лодката, ако използвате два двигателя. Отстрани на лодката може да се влачат потъващи примамки, но отново трябва да обръщате внимание на ъгъла на влакното на върха на въдицата.

Връзката

Друг трик е да използвате здрава карабинка от неръждаема стомата, за да закачите влакното за примамката. Като закачите влакното директно към халката на CountDown Magnum-а, може да увеличите проблемите. Първо, така няма да позволите на примамката да вибрира достатъчно в най-дълбоката точка на потъване, създавайки така лош баланс, намалявайки вибрациите и максималната скорост на влачене. Примамката ви ще започне да скача много бързо. Второ, ръбовете на металната лопатка могат лесно да срежат здраво монофилно влакно (с тежест 23кг) под високо напрежение. Когато рибата започне да циркулира под лодката, влакното, което е по-голямо напрежение може да влезе в контакт с ръба на лопатката и ще изгубите рибата. Някои риболовци използват вирбели с карабинка. Това работи, но специално CountDown Magnum върви само направо и не бива да се върти, затова вирбелът е излишен. И което е по-важно, въртящият се вирбел може да създаде лоши вибрации и да накара примамката да се върти или подскача. Така че е много важно да използвате стоманена карабинка с подходяща дължина спрямо размера на примамката и теста на влакното. Обикновено на CountDown Magnum 18 се поставя 42мм карабинка, идеална за влакна с тест 22-36кг, която е дълга точно колкото металната лопатка. За CountDown Magnum 14 се използва по-малка 36мм карабинка, перфектна за влакна с тест 14-22кг. Много е важно да закачите карабинакта с отворената част напред, иначе може да се отвори лесно.

Rapala тунинг

Също така е много важно да пробвате баланса на тройните куки на воблера Countdown Magnum. След улов внимателно проверявайте жилата на куките да не са отворени или затъпени. Неправилната форма на куката също може да доведе до дебалансиране на играта на примамката. Ако куката е повредена, веднага я сменете. Преглеждайте и дали халките, за които се закрепват куките, не са усукани. Ако вашия Countdown Magnum не плува правилно, клони встрани или подскача, това означава, че металната лопатка вече не следва една линия с тялото. Трябва да я оправите с ръка. Вижте в каква посока се е усукала и внимателно я върнете обратно в противоположна посока. И така, изследвайте скоростта, ловете риби, и използвайте Rapala CountDown Magnum.