В тролинга, наравно с мухарството, както в никой друг вид риболов можете да чуете непривични за нашето ухо наименования и термини. Неясната на пръв поглед дума "даунригър" от известно време насам вече се прокрадва не само в умовете, но и на бордовете на лодките на родните любители на риболова на влачене. Герой на днешната статия е именно това приспособление за потъване на примамката при риболов на влачене - даунригерът. От самосебе си се разбира, че това приспособление не е от евтините, а реалното преимущество от използването му не се вижда веднага. Тук ще разкажем какви възможности дава даунригера, какви модели има и ако се окаже, че ви е нужен, какъв модел да изберете.

Използване на даунригера

Преди всичко - по-подробно за това как се използва това приспособление. Общо взето и така става ясно, че е за отвеждане на изкуствени примамки в дълбочина. Но за разлика от най-различните "дипси дайвъри", "пинк лейди", потъващи шнурове и тежести, даунригерът позволява да се достигнат действително големи дълбочини. Основният му диапазон на използване са дълбочини от 10-30метра, но като използвате достатъчно тежка "гира", може без труд да достигнете 40-50-60 и дори 100 метра дълбочина.

Неволно обаче изниква въпросът - кога ще ловим там? Напълно логично заключение за любителите на по плитководния риболов по разливи, плата и затревени участъци. Действително, в повечето места на риболов дълбочината едва ли превишава 10метра. В такива условия може да минете и без относително новото приспособление. Но ние с вас говорим за риболова на влачене, който предполага не просто голяма акватория, а най-вече дълбок водоем с чиста вода - все пак именно в такива условия живеят интересуващите ни пъстърва, бяла риба и сом.Дълбочина до 40 метра в тролинга е напълно работна, особено на по-дълбоки водоеми. В такива места рибата се държи на големи дълбочини. Не е изключение и известната бяла риба, която се чувства отлично на дълбочина от 20 и повече метри. В такива условия никак няма да минете с две рапали Tail Dancer, доколкото, както е известно, реално дори най-дълбоко газещият воблер може да достигне дълбочина 5-7 метра.

Може, разбира се, да се използват тежести и примитивни заглубители, които не дават гаранции, че примамката действително отива на необходимата дълбочина. И да не забравяме, че тя не само трябва да достигне желаната дълбочина, но и да бъде привлекателна за хищника...Следователно, ако става въпрос за риболов на дълбочина от 20м., основните задачи на риболовеца са следните: да достави примамката на "работната" дълбочина; да контролира местонахождението и там; и преди всичко - да я подбере най-подходяща, като цвят, форма и игра. Последната в списъка и първата в реална ситуация задача се решава благодарение на опита и знанията на риболовеца, а отвеждането на желаната дълбочина и контролът са невъзможни без допълнително приспособление.На повечето читатели е привична бялата риба, която на дълбоки водоеми се държи подобно на сьомговите риби, хранейки се с ракообразни и малки рибки. Дори във водоемите със средна дълбочина, където през лятото белите риби се ловят добре в близост до брега и каменистите прагове, късно наесен се оттеглят на значителна (общо взето на максимална за водоема) дълбочина. Така може да удължите сезона на риболов на бяла риба, като спуснете примамката на 15-20м. Едва ли може сериозно да се говори за риболов на щука с използването на даунригер. Все пак обаче има случаи на улавяне на зъбатата хищница и на големи дълбочини.

Избор на модел даунригер

На пазара могат да се намерят даунригери от различни производители - Cannon, Scotty, Vector, Big Jon и др. Какъв модел ще изберете следва да определите от това в какви условия ще използвате даунригера, на каква лодка е поставен, диапазона на облавяните дълбини, а това означава и диапазона на използваната тежест.

Съществуват две групи даунригери: ръчни (необходимо е на ръка да се повдига и пуска тежестта) и механични (тежестта се вдига благодарение на електрически механизъм). Освен техническите различия има и съществена разлика в стойността им, затова въпросът с избора на електрически или ръчен даунригер са напълно актуални.

Правейки избор, е необходимо да обърнете внимание на 3 основни момента: преди всичко на финансовите си възможности, доколкото стойността на един хубав (не най-добрият) електрически даунригер се колебае в пределите 600-800лв (нисък клас може да намерите между 200-400лв, а висок клас - над 2500лв). Добър модел ръчен може да намерите до към 450лв. Съгласете се, че има над какво да помислите!

Вторият момент - това е лодката, на която ще бъде монтиран даунригера (или даунригерите). Между другото, на едно устройство могат да бъдат поставени само 3 въдици. По-точно, може да "заредите" и 10, но ако тогава ви клъвне... За да използвате комфортно 4 спининга (обикновено достатъчния минимум), е необходимо да монтирате два даунригера.От друга страна, ако притежавате обикновена надуваема лодка и мотор с 15 конски сили, спокойно може да минете и с най-малкия модел ръчен даунригер, а дълбочините от 15м ще станат за вас напълно достъпни, което като цяло е напълно достатъчно по време на риболов на бяла риба.

Още повече, че механичен модел на надуваема лодка по разбираеми причини няма как да монтирате.И накрая третият момент: водоемът, на който се използва даунригер. Тук може да се отнесе и честотата на изплуване. Казано по-просто, дали даунригерът е необходим само в отделни и непродължителни периоди или ще работи целия сезон на открита вода. От водоема зависят и дълбочината на риболов, следователно и теглото на използваната тежест. Ясно е, че ако даунригера се планира да се използва рядко, а дълбочините на риболов не превишават 20м, е напълно достатъчен ръчен модел.

Избор на тежест за даунригер

Даунригерът изпълнява само функцията на подемник на тежестта (cannonball) и ролка за стоманеното или монофилно въже. На края му е закрепена тролингова тежест, а към самото устройство посредством специален клипс за бързо освобождаване и влакното с примамката. Самата тежест, за съжаление, дори не влиза в комплекта и се купува отделно, а все пак именно тя изпълнява незаменимата роля на сила, дърпаща примамката на зададената дълбочина. Това, че тролинговата тежест не влиза в комплекта е напълно обяснимо, доколкото сред тежестите има известни различия и основната от тях, колкото и да е странно, е теглото им. Най-популярни са 4-6кг. тежести, доколкото именно такава тежест позволява да се облавя достатъчно широк диапазон. Но не само теглото определя максималната дълбочина на потъване. Вярно е, дъното може да се достигне с всякакви тежести: дори 10-грамова съчма рано или късно ще стигне и 100 и 200м дълбочина. Става дума за тежест с необходимата форма, доколкото по време на движение обемната тежест, по причина на съпротивлението на водата, може да даде сериозно отклонение. Ето защо ще кажем няколко думи за формата на тролинговата тежест.

Най-примитивните имат форма на топка. При скорост от 5км/ч и потъване от 30м. дори 6 килограмовата тежест няма да позволи да се лови. Друга работа е, ако се използва тежест с обтекаема форма и стоманен стабилизатор, изпълняващ ролята на кил. В този случай същото това тегло от 6кг ще позволи да се извади риба от 40метра дълбочина. Естествено, от това каква ще е формата на тежестта ще зависи и нейната цена. В тази ситуация можем да ви вадем следния съвет: ако се предполага, че ще ловите на малки дълбочини, може да минете с тежест с кръгла форма. Ако сте настроени да ловите на по-голяма дълбочина, вместо да увеличавате теглото на тежестта, по-добре е да обърнете внимание на усъвършенстването на неговата форма.Това са най-главните моменти, на които трябва да обърнете внимание при избора на даунригер.