Поводите, наричани още миша опашка, са съществена част от линията за флайфишинг. Най-общо те са плетени или монофилни. От своя страна, плетените поводи се различават по това дали са плаващи, интермедиатни или потъващи. Потъващите биват: супер бързо потъващи, бързо потъващи, потъващи и бавно потъващи. Друга тяхна особеност е дължината им. Най-често срещаните в мрежата са с дължина на плетената част пет, шест, седем, осем фута (един фут е равен на 30,48 см).Когато работим с плетен повод, той никога не се свързва директно с типета (най-тънката монофилна част от линията). Обикновено между плетената част и типета връзваме преходно монофилно влакно 0,20-0,22 мм с дължина два-три фута. От предлаганите на пазара плетени поводи най-прецизните са тези на Lazer и Sufix,. Първите се отличават с липса на всякаква памет с дълъг срок на експлоатация, докато другите при първите два-три риболова създават проблеми с усукването, но после се държат прилично за цената си.Монофилните поводи, които се предлагат на нашия пазар, са на Шекспир, Кортланд, Климакс, Максима и Фенуик. Впрочем, Кортланд Пресижън и Климакс произвеждат поводите си в една фабрика и с еднакви показатели. Само цената на Климакс е малко по-изгодна за нас, купувачите.Монофилните поводи също се предлагат в различни дължини – седем, осем и девет фута. Освен това те са с различна дебелина на тънкия си край, т.е. 3x, 4x, 5x, 6x.Как да се ориентираме какво точно значи, например 3x. На опаковката на монофилния повод обикновено има таблица, в която срещу съответната графа 3x има още три дименсии – But dia.024, Tipp dia.088 и LB 6. Първото число е диаметъра на дебелата част в инчове, второто – на тънката в инчове, а третото – здравината на повода (тънката част) в либри. За да се ориентираме в наши единици, умножаваме 0,024х2,54 м, 0,008х2,54 и получаваме 0,61 мм дебел край и 0,20 мм тънък край. Според мен, когато избираме монофилен повод особено важно е:
  • дебелият му край да е нас 0,50 мм;
  • да е възможно най-дълъг;
  • да е с подходящ цвят – най-добре да е безцветен.
Особено държа на дебелината на дебелия му край, тъй като това осигурява по-плавен преход между шнур и повод и по-добър полет, особено във ветровито време.

В кой случай, какъв повод да изберем?

Ако ще риболовстваме в бързи, пенливи реки, плетената миша опашка е за предпочитане – тя е по-тежка от монофилната и пада по-добре, особено на близки дистанции. Но ако сме тръгнали за пъстърва по кристалните планински езера, добрият монофилен повод е задължителен. В тези водоеми пъстървата е толкова мнителна, че дори дължината девет фута често е недостатъчна. За съжаление, на нашия пазар няма вносител, който да предлага 12-футови монофилни поводи. Тази прецизност е необходима най-вече при риболова със суха муха. Ако работим с нимфи или стримери, можем да си изработим прост повод, състоящ се от две монофилни части с различна дебелина – примерно 0,35 и 0,18 мм.Още много може да се пише за поводите (мишите опашки). Но нека всеки от нас сам избере най-доброто според собствените си наблюдения и опит.
Забележка: Само марковите монофилни поводи имат подробна таблица с горепосочените дименсии.