Основните елементи от екипировката на мухаря са: пръчка, макара и шнур. Следват поводите, мухите и необходимите екстри: гащеризон за газене, мухарски елек, кутия за мухи и др.

Поводи

Поводът се връзва за шнура, който един съвет за начинаещите – е добре да бъде оцветен в светъл цвят, защото ще бъде по-лесен за виждане. Самият повод представлява влакно с по-дебел горен край. Долният край на повода е по-тънък и на него се връзва мухата. Например горен край 0,28 мм. и долен край 0,14 мм. или 0,44 мм. на 0,22 мм. и т.н. При избора на повод се ръководите от това каква риба се очаквате да хванете на мухата. Добре е да се започне с най-дебелите или с най-тънките поводи. Повод, завършващ на 0,18 мм., 0,20 мм. или 0,22 мм. е напълно приемлив при първите ви опити за риболов на муха с шнур. Друг критерий при избора на повод е това каква муха ще сложите. Малка суха муха плува по-добре с по-тънък повод. Допълнителни екстри към повода са смазките, които правят да плава или да потъва в зависимост от това къде ще търсим рибата – на повърхността или под нея.

Мухи

Обикновено мухите се класифицират в няколко групи:
  • сухи
  • мокри
  • нимфи
  • стримери
  • имитиращи рибки
Със сухите мухи се лови само на повърхността на водата. Те имитират насекоми ( мухи, скакалци, бръмбари, пчели, мравки и др. ), които вятъра е съборил във водата и рибата ги атакува на повърхността. Мокрите, нимфите и стримерите са имитации на организми или ларви, които живеят във водата. Имитациите на рибки се използват за улов на едър хищник. Напоследък особено популярен в Европа и Америка е риболовът на щука с изкуствена муха.Начинаещите мухари в България е добре да започнат риболова на муха с шнур с речния кефал. Добре разпространен в нашите реки и водоеми, кефалът е изключителен любител и ценител на мухата. Често пъти мухарския риболов е най-резултатния като количество уловена риба в сравнение с всеки друг способ: на жива стръв, на блесна или на булдо. Не е рядкост уловените на муха с шнур кефали да са между 700 гр. и 1,5 кг. Добрата колекция отлично плаващи и различно оцветени сухи мухи е от съществено значение за крайния успех. Имитациите на мравка, муха, скакалец и бръмбар са супер дразнител за кефала. Обикновено атаката на кефала върху добре плаваща суха муха се вижда отлично на повърхността на водата. Често кефала налита на мухата по толкова убедителен начин, че не остава и капчица съмнение кога точно трябва да се засече рибата. Когато уловите кефал на муха с шнур за първи път, ще усетите разлика между този вид риболов и използваните до сега от вас начини. Уловеният в река кефал, дори когато е с по-малки размери, е значително по-борбен и по-мощен от кефал, хванат в язовир или друга нетечаща вода.