Захранката може да има основна заслуга за успеха в риболова, така че заслужава да и се отдели време, за да се приготви правилно.Перфектната захранка трябва да е фина, пухкава и без мокри буци. Безотговорното отношение към захранката и глетавите мексове са едни от най-големите и основни грешки, които костват много риби, но често са срещана гледка по водоемите.Хубавата захранка е лесно постижима всеки път, от ваша страна трябва само да и се отдели нужното време. Перфектната храна обикновено отнема около 35 минути и трябва да е първото нещо, с което да се заемете, когато стигнете на брега. След като я забъркате, първоначално може да я оставите да преседи докато подготвите останалите си такъми.
  1. Изсипете 1кг от любимата си захранка в голяма кофа.
  2. Изсипете 0,5л вода от мястото, където ще ловите. Опитайте се да не използвате вода от чешмата, защото тя съдържа химикали и хлор.
  3. Разбъркайте енергично с разтворени пръсти в продължение на две минути. Добавете още 200мл и бъркайте още 30 секунди, докато захранката не се омеси добре.
  4. Лекото стискане трябва да образува малка топка с ясно отличителни следи от пръстите, но трябва да се разпада лесно при натиск.
  5. Половин час преди риболов добавете нови 100мл вода към микса. Пет минути преди началото добавете още 100мл, разбъркайте и пресейте.
  6. Доказателство, че захранката ви е станала перфектна е, когато стиската придобие малко по-тъмен цвят от останалата насипна захранка.

Правилно и грешно:

Правилно:

Разбъркайте захранката добре преди риболов. Това и помага да поеме равномерно течността. Добавяйте вода към захранката си, а не захранка към водата. Бавното изсипване на водата дава повече контрол към крайния микс. Използвайте голяма кофа, за да можете добре да разбъркате захранката и да вкарате достатъчно количество кислород в нея и тя да стане пухкава. Използвайте сито, за да разделите мокрите буци и да вкарате кислород.

Грешно:

Не бъдете нетърпеливи. Перфектната захранка отнема около 35 минути. Започнете първо с нея, когато отидете на водоема. Недейте просто да добавяте вода и да я оставяте така във захранката. Някои части ще са преовлажнени, други ще останат сухи, карайки топките да се разпадат по време на хвърлянето. Не бъдете мързеливи. Бъдете готови да разбъркате захранката енергично с разтворена ръка в продължение на 2-3 минути.