[caption id="attachment_307" align="alignright" width="300"]хранилка хранилка[/caption]

В магазините има голямо разнообразие от фирмени захранки с превъзходни аромати, но ние ви съветваме да ги ползвате не в чистия им вид, а да ги примесвате с накълцани торни червеи, окуклени ларви на различни насекоми, живи пинки и бели червеи в пропорция 20 части фирмена захранка, 30 части мляно кюспе, 10 части галета, 20 части трохи от сух хляб, 10 части накълцани торни червеи или пинки.

Прибавете по малко вода и течен ароматизатор и след това омесете, пресейте и направете топки. Оформените топки са големи, колкото орех, и се хвърлят в набелязано място с ръка, а ако дистанцията е по-голяма - с подходяща прашка. Малкият размер на топките е с цел живите гадинки лесно да излизат от вътрешността им. Консистенцията им трябва да е такава, че част от топката да почне да се разпада още при движението си към дъното и да се освободят кълцаните червеи и окулените ларви.

Целенасочено примамване

Ако при риболов на подхранено място установите на коя стръв рибата кълве с най-голямо удоволствие, не се колебайте през кратки интервали да подавате малки дози от тази стръв, но без кука. Ако ловите на плувка, най-добре е да използвате прашка. Например сте разбрали, че рибата предпочита бял червей. Тогава замятате в предварително захраненото място, изчаквате системата да се успокои, слагате 10 бели червея в прашката и се прицелвате в антената на плувката. След няколко секунди трябва да сте нащрек за евентуално кълване. Такава технология се прилага и при зърнените примамки, кус-кус, грах, мокри овесени ядки и други подобни. Ако кълването необяснимо спре, не се притеснявайте, а спрете със захранването след третия безуспешен опит. това може да означава, че или рибният пасаж се е заситил, или че е станал подозрителен към тази стръв или че просто сте го изловили. Затова пак започнете контролиране сменяване на стръвта на куката с възможните компоненти на захранката, докато установите какви са новите гастрономически капризи на рибата. А след това тактиката вече ви е позната.

Дънните издънвания

Те съвсем не са рядко нещо през пролетта, когато рибата търси по-топките слоеве на водата. Но и за този проблем има някои алтернативни варианти, особено ако не сте плувкаджия и предпочитате песента на звънчетата. Изберете подходящо и перспективно място за своята дънна въдица, а най-добре го направете на водоем, който познавате. Петното на бъдещия риболов се захранва по познатия вече начин и обикновено не е много навътре.

Оттук нататък ще ви пердложим нещо, което не е толкова популярно у нас, макар че напоследък все повече си пробива път. Става въпрос за дънните хранилки за живи ларви (фидери), които при този вид риболов елиминират потребността от замятане с прашка. В най-общ вид - това са пластмасови цилиндърчета с или без капаци, с допълнително оловно утежняване и телена арматура с ухо, чрез което се прикачват към основното влакно. По повърхността им са пробити отвори с размери, позволяващи на намиращите се вътре ларви свободно да преминават навън, без да се изсипят наведнъж в момента на замятането. Тези хранилки са конструирани така, че хем да заместват класическото оловна утежняване, хем да доставят примамката невредима в мястото на риболова. Фирмените хранилки могат да се ползват както за неподвижен, така и за подвижен монтаж.

Направи си сам

Нужни са ви пластмасови цилиндърчета от детски шоколадови яйца или пластмасови кутийки от опаковките на фотографски филмчета, малко медна тел, оловна лента или спирала, шило или бургии с различни диаметри и клещи. Пробивате околната повърхност на пластмасовия цилиндър равномерно с отвори с определения диаметър с помощта на нагорещеното шило или бургията.

В центъра на капачето се пробива по-голям елипсовиден отвор, а в центъра на дъното по-малък, колкото е диаметърът на телта. Отрязвате с клещите парче тел, два пъти по-дълго от височината на цилиндъра, и правите ухо в единия край. Другият край промушвате в отвора на дъното на цилиндъра до упор и на него при махнат капак нанизвате оловната спирала или лента, докато и тя опре дъното отвътре. После стягате оловото с клещи, капвате за сигурност малко лепило канаколит, правите ухо на стърчащия край на телта, провирате го през елипсовидния отвор на капака и хранилката е готова!

Вярно е, че пластмасовите яйца по-бързо се амортизират, но дозите от фотографските филмчета имат достатъчна здравина. За същата цел можете да използвате и опаковките на някои лекарствени и козметични средства - особено добри са тези с винтов капак, но това е вече въпрос на личен избор.