линЛиновете считат храната, която поглъщат, за лакомство и съответно често са много придирчиви. По тази причина ако искаме да разчитаме на успех, опитваме с различни видове примамки, които са внимателно приготвени и предложени на подходящото място.Блатната пъстърва представлява за мен най-голямото предизвикателство и по тази причина е моят любим обект на риболов. Оптималната подготовка включва голямо разнообразие от стръв, гарантиращо до голяма степен слуката. В течение на личната практика се спрях на седем вида примамки и чрез тяхното набавяне почти съм уверен, че с празни ръце няма да се върна.

1. Хляб

Едва ли има друга стръв, чието набавяне е толкова лесно и освен това представлява прекрасен деликатес за лина. Нейното предимство е, че освен тази риба хлябът е предпочитан и от всички останали мини обитатели на водоема. При целенасочения риболов за предпочитане е поставянето на по-едри парчета на куката с цел намаляване на конкуренцията. 10 е отличния номер при риболов с тази примамка, парчето така се прикрепя, че да издържи замятане над 20 метра. Ароматизиране с различни по вкус и мирис екстракти допълнително увеличават шансовете ни. Важно условие е хлябът да бъде пресен.

2. Царевица

Благодарение на светлия си цвят царевицата най-бързо се намира от лина и освен това е изключително предпочитана от него примамка. В употреба влиза техниката "на косъм", като към нишката се прикрепят от 2 до 4 оранжеви или червени зърна. Използваните ароматизатори трябва да ухаят на ягоди или череши, привличайки допълнително блатната пъстърва. За подхранване се използват по-дребни зрънца, за да се откроява нашата стръв. С царевицата се хващат сравнително едри парчета лин.

3. Гранули за пъстърва

Сравнително малко риболовци използват тази примамка при риболова на лин. Представена е от много фирми и е с високо съдържание на протеини. Прикрепването става по същия начин като при царевицата с тази разлика, че предварително се оформят малки топчета от специално лепило на силиконова основа, вероятно познато на много риболовци. Те се овъргалят в тестото до образуването на миниатюрна апетитна топка. Нека не забравяме, че колкото по-малко позната е дадена стръв - толкова вероятността на успех е по-голяма.

4. Миниатюрни протеинови топчета

Всеки любител на шаранския риболов вероятно знае какво представляват протеиновите топчета. В умален размер те са превъзходна примамкаа за блатната пъстърва. Най-добре е самостоятелното им приготвяне в домашни условия. Рецептата е следната: към 100 грама гответо протеиново брашно се прибавя едно яйце, една лъжичка ароматен концентрат, оцветен в червен цвят. След това добре се разбърква и от получената смес се оформят самите топчета с големина до 14 милиметра. По-запалените шаранджии вероятно са си набавили пресичка за оформяне на протеиновите топчета, останалите следва да направят това ръчно, което не представлява особена трудност. Още по-добре ако наблизо са практичните домакини. След това се пускат във вряла вода за 2-3 минути и се оставят да изсъхнат. Съхраняват се в найлонови торбички. Основен недостатък е сравнително високата цена на тази стръв. Предимство на домашното приготвяне е възможността за експериментиране с цвета и аромата.

5. Парче салам

Не само мряната и клена имат слабост към тази примамка-същото се отнася и за лина. Тя лесно се забелязва след потъването, благодарение на мазнината и специфичния аромат, който отделя. Десетина парчета с големина около 15 милиметра са ни достатъчни. Сервират се техника "на косъм", като се използва сравнително голям стопер, здраво задържащ стръвта към нишката. За по-добро задържане може и малко да запържим парченцата. Най-добре е използването на телешки салам, който ядем за закуска. Не е желателно използването на прекалено фини такъми, тъй като шаранът също особено предпочита тази стръв.

6. Скариди

Сигурно няма риболовец, който целенасочено да е ловил лин със скариди. Но тази примамка представлява деликатес както за човека, така и за тази риба. Основните предимства на скаридите са две - незаменимият аромат, който отделят, и бледорозовият им цвят, открояващ се силно на дъното на водоема. Трябва здраво да ги прикрепим към куката, за да не се измъкнат по време на замятането. Използват се екземпляри с големина до 15 милиметра, като опашната им част се отрязва. Независимо дали ловим на плувка или на дъно, избрали ли сме подходящо място - чакането няма да продължи дълго. Скаридите представляват превъзходна стръв за лина за всеки сезон.

7. Торни червеи

Добрият стар торен червей също се явява добра стръв за блатната пъстърва. Невинаги само непознатата стръв може да ни доенсе успех. Ароматът на торния червей привлича почти винаги тази риба особено в силно размътени водоеми и силно обрасли с подводна растиетлност. Подхранването става със ситно нарязани червеи, омесени с част от дънния слой на водоема. За съжаление често се хващат сравнително дребни екземпляри, а също силната конкуренция пречи за целенасочения риболов на лин. След борбата, за да можем да извадим тази златисто-зелена красота, е нужно да изберем подходяща стръв. Експериментирането с концентрирани ароматизатори увеличава шансовете ни за успех. Ако ловим на царевица, подхранката се състои от неоцветени зърна за по-добро открояване от стръвта.

От Веселин Кръстев