[caption id="attachment_319" align="alignright" width="300"]Язовир Васил Коларов Язовир Васил Коларов[/caption]

Разположен от северната страна на Родопи планина, Васил Коларов се достига с кола лесно. Пътят е в сравнително добро състояние. Единствената по-лоша отсечка от около 10-ина километра наскоро бе ремонтирана. Ако идвате от София, се подминава язовир Батак и завивате на дясно по посока на язовир Доспат. Ако сте тръгнали от Пловдив през Пещера, язовир Батак остава от дясната ви страна, а пътя за Васил Коларов се пада отляво. Преди Васил Коларов е язовир Беглика. Непосредствено след Беглика е стената на яз.В.Коларов. Ако подминете стената, асфалтовото покритие свършва след няколко километра до хотелската база на КЗУ. След нея започва чакълест път, който обикаля язовира. Ако завиете наляво по самата стена, продължавате за яз. Широка поляна и яз. Доспат. Пътят е добър и дълго време обикаля около язовир Васил Коларов. Основни обекти за риболов са: червеноперка, кефал, костур и пъстърва.

Васил Коларов е особено резултатен за риболов на муха с шнур. Обграден по цялата си брегова ивица с борова гора, язовира е отличен за риболовен туризъм. През летните отпуски човек може да реши, че палатките са повече от дърветата в гората. За съжаление често след нашествието на палатките в края на август, местата, където се е лагерувало, остават непочистени. Най-близките магазини за риболовни принадлежности и стръв са в Доспат и срещу отбивката за Доспат, до бензиностанцията на яз. Батак.

Язовир Васил Коларов изобилства с удобни места за риболов. Бреговата ивица е наситена със заливи, в които се събират ята от червеноперки и едър кефал от по 1500гр.

Видове риба:

  1. костур
  2. червеноперка
  3. кефал
  4. пъстърва

Подходящи примамки:

  1. хляб
  2. торен червей
  3. бял червей
  4. царевица
  5. блесна
  6. муха