Язовир "Александър Стамболийски" е един от първите язовири в страната. Територията му не може да се сравнява с "Искър" или "Жребчево", но пък рибата си го обича и популацията е значителна, така че е предпочитано място от доста местни риболовци. Построен е през 1953г. и е поделен между две области - Великотърновска и Габровска. Най-дълбоките места стигат до около 30-35метра, а дължината му е 18км. Под водоема се намира село Бара. Цивилизовън път за автомобил може да намерите до устието. Ако сте си донесли лодката, тръгнете към широката част на язовира. Там ще намерите някоя подходяща отбивка за колата. Препоръчваме ви да не смесвате различните видове риболов, насочете се към конкретен - кльонк, плувка, или влачене.

Риболов на кльонк

В последно време риболовците хващат все дребни рибки. Най-често се хващат сомове по 2-3кг. Понякога може да хванете по няколко на ден, но има слаби дни, в които никой няма късмет. Има разбира се и случаи за сомове над 10кг, но са рядкост.

На тролинг

На влачене също няма да хванете едра риба, но пък ще се радвате на бройката. На малки воблери се хващат сулки и костури. Ако имате нерви и търпение, с по-голям воблер може да хванете някой по-едър сом. Риболовците най-често ловят в тясната част на язовира наречена от местните "Дарданелите", тъй като в широкото, дълбочините стигат до 20-30 метра.

В дълбокото - за шаран

Шаранът е най-предпочитаната риба на водоема. Големите екземпляри са рядкост, но пък риболовците хващат дневно по няколко между 1-2кг. Концентрацията е в тясната част, а най-често се лови на плувка. Рибите на Стамболийски предпочитат да стоят на 3-4 метра от брега, или в дълбочините от 5-6 метра покрай скалистите брегове. Ако не разполагате с лодка, просто се откажете да посещавате язовира с цел да хванете шаран. За захранка използвайте царевица. Бабушки и каракуди има в изобилие.

Костури

Има места по язовира, на които се срещат пасажи със задоволително големи костури. Ако сте с лодка и намерите такова място, закотвяйте се и имате шанс да се приберете с голямо количество от рибата. За монтажа са ви необходими малки рибки.Ако сте запалени по водните спортове, язовир Александър Стамболийски е вашето място - тук ще може да покарате джет, сърф, ветроходна лодка или водни ски. Около язовира има доста малки и уютни вили, където може да отседнете, а на близо има и почивни станции с бунгала.