Платиките не са изкушение за всеки риболовец, но един трофеен екземпляр би зарадвал всяко рибарско сърце, тъй като тези риби не са така лесни за улавяне като по-малките им събратя. Ето няколко тествани съвета, които да ви помогнат да вкарате в кепа някоя голяма "тава".
  1. Местоположението е ключово за риболова на платика, особено на големи водоеми. Най-доброто време да разберете къде се хранят е последния час преди свечеряване или рано на зазоряване, когато могат да се видят как кръжат близо до повърхността. Вземете бинокъл и изследвайте следите от мехурчета по повърхността, които също са знак за хранещи се платики.
  2. Платиките са "добитъка" в света на сладководните риби и щом веднъж наведат глави над храната по дъното, ще се хранят продължително време. Важно е още в началото на риболова да изстреляте доста захранка със зърна и семена. По една пълна хранилка на всяко замятане ще ги държи заети.
  3. Платиките са преобладаващо дънно хранещи се риби и повечето едри екземпляри се улавят на тактика на фидер, трябва да сте сигурни, че са навели глави около вашата храна. Много от днешните захранки съдържат активни съставки, които могат да се насочат нагоре или настрани, увличайки рибите след себе си. Добре е да подготвите захранката си още на предния ден, така че цялата да се напои с вода и да стане инертна.
  4. Не се страхувайте да ароматизирате захранката, тъй като платиката е любител на сладкото. Бразем, меласа, скопекс и течна царевица са чудесен избор.
*Още
  • Червеите и царевицата са топ примамки за платиката, но могат да бъдат изядени от досадните малки риби, оставяйки ви без стръв. Опитайте да ловите с изкуствена стръв, която ще оцелее в подводната инвазия.
  • Достатъчно е да погледнете устата на платиката, за да разберете, че е като прахосмукачка, така че няма нужда от дребни видове стръв. Опитайте коктейл от два различни вида стръв. Най-добрият е царевица и земен червей.