Въздухът се изпълни с тежък, сладък аромат, докато Адам Рууни поставяше щипка с размеканти пелети върху гъстата течност, препълвайки конус-формата.Като един главен готвач, който приготвя специално блюдо, той затвори сладката течност между двата блата от пелети; приличаше на торта. Притискайки пелетите между палеца и показалеца си, той компресира стръвта в оранжевата конус-форма, слепвайки ги заедно. След няколко секунди чистата конусовидна форма беше извадена от пресата и беше нанизана на повода, стигайки до кулата, на която беше закачена по-голяма пелета на косъм. За едно мигване на окото повода беше закачен за клипса на вирбела и всичко беше заметнато в близост до острова, който разделяше езерото. Адам натегна линията докато върхът не придоби лека извивка и остави магическата течност да си свърши работата: "Преди време не вярвах, че ароматите вършат някаква работа, но откакто взех да се въртя покрай шаранджиите, осъзнах колко голяма роля може да изиграят те", обяснява той.Докато отбелязваше случаите, когато ароматизирането на стръвта е провокирало бързата реакция на рибите, върхът му се сгъна 2-3см напред и се върна назад. "Фалшиво кълване", каза той и запази готовност да засече. Когато дойде истинското кълване, нямаше нужда от светкавична реакция - върхът се сгъна и остана така. Адам просто вдигна пръчката и битката започна. Пет минути по-кусно 3 кг. люспест шаран лежеше на дъното на кепа му. Перките на рибата блестяха в кафяво и червено. Какъв улов само в студения и мрачен ден!

Какво представлява конус формата?

Риболовът с пелет-форма е метод, който се появи на риболовната сцена преди няколко години, когато иновативния ум на създателя АНди ФИндли даде път на нова брилянтна идея. Принципът на неговата тактика е да компресира размекнати 3мм пелети в малка конус-форма, докато те не оформят аеродинамична "топка", която може да издържи замятането и потъването до дъното. Там вече пелетите се раздуват допълнително и разбиват топката и се разстилат около истинската стръв. Захранваето не може да стане по-точно от това и скоро пелет-формата набира голямо количество почитатели, особено след като Gury пуска на пазара набор от специализирани форми, които улесняват този метод изключително много.

Еволюцията на една идея

Както с всички други идеи, така и тази на АНди, веднъж споделена провокира риболовците да започнат собствени експерименти с нея. Така "ароматизираният сандвич" на Адам Рууни отвежда оригиналната концепция в една съвсем нова територия. Затваряйки концентриран аромат между два пласта с пелети, той създава пелет-форма, от която остава привлекателна диря след себе си. "Започнах да експериментирам с пелет-формата през лятото и ловях добре на нея", обяснява Адам. "Но винаги съм знаел, че най-добрите резултати ще дойдат, когато стане студено. Много риболовци просто замятат царевица или пелета на дъното, но аз предпочитам да захранвам около куката си, за да привлека рибите в района. И се оказах прав. Смятам, че работи на две нива. Очевидно ароматът се освобождава, когато пелетите започнат да се разделят и шаранът бива привлечен от образувалия се облак. Но аз смятам, че течността започва да излиза докато формата потъва към дъното. Това остава ароматна следа зад нея, а тъй като водата е много бистра по това време на годината, рибата може да я забележи много лесно. Това е много по-положителен начин на риболов, отколкото да разчитаме сам на стръвта на куката си. Облакът от аромат и цвят, който излизао т пелетите, крещи "погледни насам" и предлага на рибите нещо напълно различно" уверява ни Адам.

Силата на ароматизатора

Всеки ароматизатор може да бъде използван в пелет-формата и ако вече имате любим такъв, няма причина да го сменяте, използвайте това, което знаете. Но докато експериментираше с разнообразни ароматизатори за шаран през сезона, Адам започна да трупа увереност в серията "Goo" на Korda, която създава сълен ароматно визуален облак. Произхождащи от Южна Африка, бутилките с тази течност започнаха да се продават направо от камионите веднага след като бяха пуснати на пазара, тъй като риболовците нямаха търпение да ги опитат. Като всеки друг вкус, те ще изпълнят водата с изкушаващ аромат и вкус, но това, което прави този продукт уникален е яркият, почти флуоресцентен цвят, който създава облак около стръвта щом падне във водата. Въпреки че това работи по всяко време на годината, сега водата започва да губи от цвета си, тъй като усиленото лято хранене се заменя с много по-малка активност от страна на рибите и искрящия цвят на "Goo"става още по-ефективен. Въпреки че доскоро Адам е бил скептично настроен към ароматизаторите, вече е видял достатъчно, за да се убеди в обратното: "Странно е като погледна само няколко години назад в миналото, аз дори не използвах ароматизатори. Ароматите могат да ти дадат истинско предимство. Вместо да правите същите стари неща, които всички други правят, вие предизвиквате рибата с нещо ново. Това може да доведе до голяма разлика във вашия улов."

Излета

Няколко предни дни с тежки слани бяха последвани от поредната студена нощ и гъстата мъгла се носеше над полетата. Беше мрачен, зимен ден.Сядайки на място по средата на езерото, Адам си даваше няколко опции. Отляво на него се намираше голямо пространство с открита вода с дълбочина 2,4м. Ако рибата се оттегли в тази дълбока вода, той ще може да я последва. Вдясно от него се намираше тънък остров, който беше на средата на езерото. С дълбоките си брегове това беше много продуктивно място през зимата. Право пред него имаше възможност за добро замятане в една от най-дълбоките точки на водоема. Започвайки от това място, Адам почти веднага отчете постоянни почуквания и побутвания на линията. 15 минути върхът му не спря да се мърда напред назад. Това бяха фалшиви "пипания", дължащи се на докосването на телата и перките на рибите в основното влакно. Лесно можеше да се посегне да се засече на тези "кълванета", но Адам запази самообладание. "Това е добър знак", каза той. "Казва ми, че отпред има риби и трябва да бъда търпелив, все някога ще намерят стръвта". Час по-късно и безброй фалшиви подръпвания, върхът накрая се сви наполовина и не спря да се сгъва. Просто вдигайки въдицата, вместо да засича риба, която вече беше добре закачена, скоро той извади шаран номер 1 за деня - 3кг.Странно, това се оказа единственото кълване за следващия един час, въпреки че върхът му не спираше да подскача на всяко замятане. Беше време за промяна: "Рибите са там, но просто не взимат стръвта", заключи Адам, като разгледа опциите си. "Ще опитам на острова, да видя дали няма да се хранят в малко по-плитка вода."Това се оказа страхотно решение. Замятайки в близост до острова, където дълбочината е около 1,5м, а не както в откритата вода 2,4м, на монтажа му се наложи да стои във водата не повече от 10 минути, когато друг шаран се опита да счупи върха! Още един 3кг екзепляр влезе в кепа, а на следващото замятане последва още един много по-малък шаран. През следващия час се уловиха още два шарана, включително и един 4кг, който наистина направи деня по-светъл.Явно рибите стояха на 1,5м, в по-дълбоките места, това се пада в средните слоеве, но с приближаването на острова рибите се доближаваха до дъното, а там могат да се хванат по-лесно. Намирането на рибите на определена дълбочина през зимата е нещо, с което много хора спекулират и твърдят, че са виждали риби да се групират в средните слоеве, когато температурите спаднат. Това беше потвърждение на това твърдение.

Просто решение

За няколко часа през студения и мрачен ден, Адам улови над 15кг красиви зимни шарани. Тактиката сама по себе си се оказа и супер евтина - шепа размеканти 3мм пелети и няколко 8мм твърди твърди пелети за стръв на куката, подсилени с няколко капки Goo Corn Twist Power Smoke и въпреки че то не е много евтино, бутилката от 115мл стига за стотици форми, а това я прави евтина, но много ефективна добавка. В ден, който само получаването на кълване е успех, фактът, че Адам имаше пет риби за няколко часа, беше повече от доказателство, че тактиката му наистина работи.

Как да направим ароматизиран конус с пелети

  1. На основното влакно се нанизва клипс, а накрая се връзва вирбел. Поводът е дълъг 30см, 0,22мм Guru N-Gauge.
  2. Напълнете 1/3 от конуса с размекнати 3мм пелети, за да оформите основата.
  3. Добавете няколко капки Goo, не се нуждаете от много ароматизатор, това е евтина тактика.
  4. Леко препълнете формата с размекнати пелети и ги притеснете с два пръста, за да се компресират.
  5. Сега вкарайте иглата за стръв в посока от широката част към тясната.
  6. Закачете клупа на повода и го прекарайте през конуса до самата кука.
  7. Издърпайте повода, така че куката да влезе в пелетите, добавете капка ароматизатор и изкарайте пелетите от пластмасовата форма.
  8. Закачете готовия повод за вирбела и сте готови за замятане.