Между многобройните сладководни риби толстолобът, който може да достигне тегло от 90 кг, си остава загадка за многобройните риболовци. Как живее, как се лови?

Толстолобът, наричан още и „китайски филтърен шаран“, е с произход река Амур, границата между Сибир и Китай. Тази голяма риба от семейство шаранови се храни с планктон и филтрира огромни количества вода, за да си набави необходимото количество храна. Спорен остава и въпросът с възпроизводството на толстолоба в естествена среда. Все още специалисти твърдят, че толстолобът може да се размножава само в специализирани рибовъдно стопанства, но не са малко противниците на това твърдение, тъй като той вече е достатъчно разпространен на територията на България. Толстолобът освен с растителен планктон се храни и с планктон от животински произход, сравнителната му таблица е с невероятни показатели. Непознатата допреди години за българския риболовец риба, днес според специалисти в българските водоеми обитават екземпляри, достигащо до 50 кг. В родината си толстолобът достига над 60 кг, като дори са отбелязани рекорди в границата на 90-те килограма. В Европа са постигнати следните резултати в Австрия – 37 кг, в Чехия – 33 кг. Така че всички надежди са разрешени.

Имах шанса от брега на един водоем да се полюбувам на стадо от 7 толстолоба, водата беше кристално бистра, белите устни на рибите бяха отворени и филтрираха водата в овална форма, главите – високо до повърхността, показвайки колко са ниско очите в сравнение с нивото на устните, което им помага да виждат облаците планктон над тях.

Риболовът на толстолоб на въдица е толкова невероятен, колкото и случаен, докато си филтрира планктона да засмука и примамката, та била тя и плаващо протеиново топче. Слушал съм какви ли не обяснения за сполучлив риболов на толстолоб с примамка, като най-често срещаната версия е малко рибенце, закачено през муцуната на куката и при водена на линията толстолобът атакувал от защитен рефлекс, тъй като му пасял от планктона. В един частен водоем преди години бе пуснат зарибителен материал толстолоб и шаран. За целия този период на никаква примамка, използвана за улов на шаран, не бе уловен дори един толстолоб. Когато собствениците на водоема изловиха за Никулден всичкия толстолоб с мрежи, се впечатлих от жизнеността и борбеността на индивидите, а когато хванах един в ръцете си, просто разбрах за какво е ставало дума, когато преди години мой познат германец се опитваше да ми обясни, че нямало по-борбена сладководна риба от толстолоба, когато ти се закачи на въдицата. Може и да има възможност толстолобът да поеме предлаганата му от риболовеца примамка, но тя трябва много деликатно да му бъде поднесена и да бъде в центъра на филтрационния поток. Поеме ли веднъж примамката, много трябва да се внимава със засичането и потеглянето на рибата.
В момента в някои от каталозите за захранки и примамки се предлага и планктон под формата на бисквидка. Неговото действие е следното: когато се закачи на куката и линията се заметне на желаното от риболовеца място, бисквитката планктон започва да се разгражда и отделните брашнени и ароматни елементи оформят облак от планктон, който трябва да привлече големите филтърни риби. А ако се хвърлят няколко такива бисквитки планктон и между облаците планктон се заметне каквато и да е плаваща примамка, тя има шанс да бъде погълната от някой толстолоб. Във всеки случай нищо не се губи от експерименти, при случай ще го изпробвам и аз.


%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc

Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

1 коментар

  1. Чудесно, но има вече доста разпространен метод за хващане на толстолоб и той дава страхотни резултати. Примамката представлява една кошничка която се рълни със захранка, която попадаики във водата бавно се разпада на малки частици и образува облак около самата примамка. На кошничката с къс повод8-10см се закачат четири куки на които се закача цветно стериопорено топче. Целта на това топче е да държи куката настрани от кошничката а не да висят под нея. Примамката трябва да бъде на 40см до метър от повърхността, като за това се използва стиропорена тапа. Мястото където замятаме въдицата трябва периодично да бъде захранвано със същата захранка която слагаме в кошничката. На този принцип рекорда ми е 8 толстолоба, е не трофейни но в диапазона 2-6 кг.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!