Река Камчия е най-голямата наша река, която се влива направо в Черно море. Дължината й е около 250 км. Тя набира силата си от реките Голяма и Луда Камчия. За начало обаче се приема р. Голяма Камчия. Двете реки (Голяма и Луда Камчия) се събират при с. Цонево (някогашното Ракла) и по-нататък текат под името Камчия. Оттук реката се разлива и протича през „Лонгоза“. Този забележителен резерват продължава до Черно море. Дълбочината на реката достига до 5 метра. Устието й е на около 40 км южно от Варна, но често се препречва от пясъците, натрупани от морето.

През 1942г. край устието й от съветска подводница слязоха „поводничарите“ (група български атифашисти) и това място сега е отбелязано с паметник.

Водите на р. Камчия пълнят трите мощни язовира – „Тича“, „Камчия“ и „Георги Трайков“, напояват хиляди хектари плодородна земя.

Водите на р. Камчия са богати на много видове едра и дребна риба. Но значението, което тя има за народното стопанство, и стремежът да се съграни уникалният девствен лес „Лонгоза“ („Камчия“), наложиха да се ограничат участъците за спортен риболов – от м. „Пода“ по течението на реката до Черно море.

Река Луда Камчия може да радва въдичарите с многото си риба само в един район от 3 километра – след яз. „Георги Трайков“.

Видовете риби, които обитават тези райони са крайморска мряна, речен и морски кефал, шаран и др.


Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!