Ribarnik.com

Порталът на рибарите в България 

  • Френска рибена чорба - Буябес

  • Споделете рецептите, които знаете, за да се насладим всички
Споделете рецептите, които знаете, за да се насладим всички
 #37  от Rosen_88
 15 дек 2016 00:36
Брегът между Марсилия и Сен Тропе е родината на най-известната рибена чорба Буябес. Само там тя се приготвя по истинската рецепта. За нея са необходими току що уловени риби и ароматът на морска вода и водорасли.

Продукти: 2 кг. прясна риба, по възможност различни видове ( калкан, змиорка, скумрия и др. ), 5-6 с.л. растително масло, 2 глави кромид лук, 2 домата, малко пресен лук, 2 стръка мащерка, 5 стръка магданоз, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, парче изсушена портокалова кора, бяло вино, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Рибите се почистват и измиват, отрязват се главите, перките и краищата на опашките и се нарязват на порции ( желателно е да се обезкостят ). Едро нарязаният лук се запържва съвсем леко в растително масло, добавят се нарязаните домати, зеленият лук, магданозът, мащерката, дафиновият лист, счуканите скилидки чесън и кората от портокал. Всичко леко се задушава, след това се прибавят рибните опашки, глави и перки, посоляват се и се покриват с вода. Супата трябва бързо да кипне и се вари 7-8 минути на силен огън. След това се слагат рибите с по-меко месо и се варят още 7 минути на силен огън. Буябесът се вари не повече от 15 минути. Сваля се от огъня, прибавя се малко бяло вино, , подправя се обилно с черен пипер и се оставя още 5 минути, но на много слаб огън. Рибеният бульон се прецежда и се сипва в чинии с препечени или пресни филии бял хляб. Рибата се сервира отделно в предварително загрято блюдо, гарнирана с пресен магданоз.