След случка на нашия екип искаме да споделим с всички какво може да се случи АКО решите да посетите яз. Ряховски Ливади. Ние няма да повторим тази грешка, вие решавате какво да правите с вас, вашето време и пари!

1 месец преди нашия излет

С 4-5 колеги решаваме да си направим един по-дълъг излет на някой язовир. След като обсъдихме се спряхме на яз. Ряховски Ливади поради големите му екземпляри. Звъним на управата и запазваме сектори 3 и 4 за минимум 4 човека (можехме да сме 6 човека). След като разговаряхме с тях ни казаха 2 седмици преди излета да се обадим да потвърдим отново, както и направихме.Остава един ден до нашия излет, но валеше доста дъжд и решихме да се обадим отново и да попитаме как е положението там, има ли много кал, влиза ли се нормално с кола и т.н., след което ни се съобщи, че няма проблем и ще можем да влезем.

Броени часове преди излета

Минават няколко часа, оправяме багажите, ставаме в 4:00 часа сряда сутрин и тръгваме към Севлиево. Около 6:30 пристигнахме на язовира, видяхме се с управата, коментирахме пътя кой от къде да мине, защото имаше кал (за да не се наложи да ни вади с трактора).

причина №1: много кал, удряне на колите отдолу и драскотини

Стигаме до секторите и какво да видим ... ИЗНЕНАДА! Секторите ни бяха заети И ДВАТА! Питаме хората от 4 сектор какво правят там, но те казаха, че си прибират нещата и тръгват (дотук добре). Отиваме при хората от сектор 3 и ни отговарят "ние преди да дойдем говорихме с управата и питахме дали има места. Отговориха ни, че има места и няма проблем да дойдем". След което се обаждаме на управата (НИКОЛАЙ - КУЛЕКА), който дойде на място. Питаме го "Защо секторите, които сме запазили са заети" и отговора беше "е ти к'во искаш на целия язовир да си сам ли?"... След което му казахме, че сме запазили 3 и 4 сектор и искаме да сме на 3 и 4 сектор, а не стойките ни да са през 5 метра и на всяка риба да оплитаме по 5 въдици (защото щяхме да разпънем 4 стойки, което е минимум 12 пръчки). Отговора беше "КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА СИ ТРЪГВАЙ!". При което го питаме той ли ще ни плати разходите (около 500 лв. такси на язовира, гориво на 4 коли по 400 километра на кола, ядене за 4 човека за 5 дни, захранки, топчета, семена, отпуски и т.н, което е на стойност около 1500 лв...) и след 10 минути караници и разправии ни каза, че колегите от 4 сектор утре ще си тръгнат и ние ще се преместим там.

причина №2: когато си запазите сектор, той НЕ Е ЗАПАЗЕН ЗА ВАС
Разпъваме ние пръчките, като стойките ни са на разтояние между 3-5 метра една от друга, ето и снимка:Питаме кой къде да разпъва и отговорът беше "напред". Отиваме да гледаме колегите на къде са разпънали, те на където си искат разпъват. Половината пръчки бяха в 3-ти сектор. Колегите бяха разбрани и си преместиха пръчките, за да може да съберем 12 пръчки рамките на 20 метра.
Причина №3: Няма обозначение на секторите, всеки разпъва където си иска.
След първия удър се оплитат 2-3 пръчки, разбира се. Отиваме отново при колегите от 4 сектор и ги питаме как са застанали точно на този сектор, той ли ги е сложил, те ли са искали. Отговора им беше "ние никога не си запазваме места, винаги му се обаждаме един ден по-рано и той ни намира място...". При което разбрахме, че това е негова практика.Минава известно време, пием по една бира, хапнахме и на един от колегите му се наложи да отиде до тоалетна. Видя, че има нещо като тоалетна, но всъщност: един ламаринен варел, който е направен като тоалетна, но Е ПЪЛЕН ДО ГОРЕ (смърди постоянно около секторите) и няма нормален човек, който да успее да я използва. При което се започва посещение на близките поляни (то като мине човек от там и се вижда, че тоалетната е поляната).
причина №4: няма тоалетна, всеки ходи където може (няма да казваме, че имаше жени и деца...)

Минава първия ден и чакаме колегите от сектор 4 да си прибират багажа и да се разредим (преместим). Питаме ги кога мислят да тръгват, при което отговора беше "ааа... утре към обяд". Те дори не знаят, че са щели да си тръгват.

причина №5: ЛЪЖАТ, това с тръгването на другият ден беше пълна измислица.

На другият ден към обяд минава една жена (вероятно жената на Николай-Кулека) да събере боклуците, че не бяха малко, и ни казва "добре дошли..." при което и отговаряме "зле заварили". С цялата си наглост пита "Защо, какво става". Ние и обясваваме и показваме, че сме през няколко метра един от друг, оплитаме пръчки, ловим почти на едно петно и т.н. при което получаваме отговор "добре сте си, даже ви е широко!".

причина №6: Лошо отношение. Все едно ни плащат те на нас за да стоим там!

Отново имаше караници и разправии, но промяна нямаше. Вече съжалявахме напълно защо сме там... но нямахме друг избор.След няколко часа пристига колега до нас и гледаме, че се чуди какво да прави, но все пак разпъна пръчките и дойде при нас, за да ни пита как е, кълве ли, на какво и т.н. При което му обяснихме, какво се е случило и отговора беше "При мен стана същото. Запазих преди един месец, вчера говорих с него да го питам дали сектора ми е свободен (защото съм чувал, че прави подобни неща), но въпреки всичко ми каза, че е свободен, да не се притеснявам и да идвам". Колегата е трябвало да бъде на 4 сектор, на който реално трябваше да сме ние... но не сме нито ние, нито той.

Повтаря се причина №2 и причина №5.

По време на нашият "приятен" излет публикувахме в социалните мрежи какво се случва и какво да видим... Започнаха да ни споделят същите неща. Прикачваме и доказателства: След този "прекрасен" и "отпочиващ" излет споделихме с много хора случилото се и доста от тях бяха чували за подобни случаи. Дори местен човек ни каза, че хората от Севлиево са се изпокарали с "Кулека" и управата му, никой местен не иска да стъпи на този язовир.


Заключение

Опитваме се да ви предпазим или поне да ви предупредим от това, което ние преживяхме на яз. Ряховски Ливади. Всеки сам си избира какво да прави. Този риболов ни коства над 1500 лв. Имаше една единствена причина, която можеше да ни накара да посетим този водоем. Това са големите риби, НО: докато бяхме там колегите ни казаха, че им е взел няколко риби. Не се знае за какво. Знаем, че скоро изтича договорът му с общината и вероятно ще му го вземат. Казаха ни и, че има още 2 язовира, на които ще мести рибите от Ряховски Ливади. Единият язовир ще го прави с риби до 12 килограма, а другия с 12+. Вероятността да е започнал да мести рибите в другите язовири е голяма, защото за 5 дневен риболов 4 човека хванахме около 10-15 риби, от които 1 сом и 4-5 толстолоба. Всички колеги се оплакваха, че толкова слаб риболов там са нямали...Надяваме се наистина да му го вземат и да се оправи този язовир. Тези хора само взимат... нищо не дават!Ако решите да го посетите може да получите всичко това само за 30лв. на ден!