Много хора се чудят, защо има толкова различни видове плувки ( тънки, дебели, с тънка антена, с дебела антена, обли и т.н.) и коя трябва да се използва според различните ситуации. Разбира се не е случайно това. Всяка плувка сама по себе си има своето специално предназначение. Сега ще ви покажем няколко от основните модели плувки и тяхното специално действие.

Плувка Номер 1 :  Дълга и добре видима. Различните модели се утежняват от 3 до 6 грама в зависимост от това дали търсим едра риба на дъното, или пък дребна на повърхността.

Плувка Номер 2  :  Изключително стабилна с отлично видима оцветена антена, освен това тя е и куха и при потапяне не оказва абсолютно никакво съпротивление на рибата. Трябва да знаем, че при вълнение тя е неизползваема по ясни причини.

Плувка Номер 3  :  Предназначена е за риболов на къса дистанция с ЩЕКА. Например при риболов на уклей или дребни червеноперки.

Плувка Номер 4  :  Този вид притежава всички предимства за риболов в плитки води: издължена форма, нежна антена, метална ос, стабилност. При движение дразни окото.

Плувка Номер 5  :   Много стабилна. Собственото и утежнение се намира в долната и точка и дори при вълнение и вятър не загубва своето положение.

Плувка Номер 6  :   Идеално решение при силно вълнение и вятър, нежната и антена сигнализира всяко докосване на стръвта.