Нужно ли е въобще да поставяме слънчеви очила по време на риболов, се чудят повечето хора. Създадените в последно време специални модели за тази цел не са излишна екстра, още по-малко пък загрозяват външния вид. В тази статия ще ви „проясним“ по този въпрос, както и кои модели поларизационни очила карат водата да изглежда кристално бистра, сякаш слънцето се оглежда в нея.Един любител на шнура и мухата, решил да хване няколко пъстърви, трябва да узнае техните скривалища, оставайки скрит. Същото важи и за любителя на спининга и блесната, който без сянката му да пада на водната повърхност се опитва да изхитри някоя едра щука, скрита между стеблата на водните лилии. Любителите на риби с по-мирен характер трябва внимателно да се прокрадват между крайбрежната растителност, за да забележат излезлите на повърхността кленове и шарани. Поларизационните очила са постоянен спътник на опитния риболовец, тъй като освен че предпазват очите от пряко попадение на слънчевите очи върху тях, те изострят зрението и позволяват лесното опознаване на водата.Човешките очи не са в състояние да различат естествената от поларизираната светлина. Върху водната повърхност рефлектират слънчевите лъчи, карайки водата да изглежда като натрошено огледало. Безпрепятственият поглед към нея преминава през специален „пол-филтър“, в разговорния жаргон наречен поларизатор. Само такива очила позволяват до човешкото око да достигне поларизирана светлина. Останалите лъчи се отразяват обратно към водата, предпазвайки зрението. Естествената светлина идва към очите от всички посоки, минавайки през поларизатора, те се „изправят“, оставяйки се да минат към вътрешността на окото.

Изпробване на очила

Как в магазина могат да се различат поларизационните очила от останалите? Просто погледнете хоризонтално през два случайно избрани модела. Погледнете вторите очила през първите под ъгъл от 90 градуса. Ако отражението на зоната около очите върху вторите очила представлява тъмно неясно петно, значи и двата чифта са поларизирани. Ако видим различен от черния цвят отразен от някой от моделите, трябва да сме сигурни, че такъв филтър липсва.  Отговорност за поларизационния ефект носи филтрово фолио с дебелина само 0,10 милиметра. Такава му е стандартизираната формула в днешното индустриално производство. Разположението му се намира между два изключително тънки слоя оптично стъкло или някой друг съвременен материал. Тези познания ни насочват към сравнително високата цена на качествените продукти.

Скъпи или евтини

Поларизационните очила днес се предлагат с всевъзможни форми, подхождащи и на най-претенциозните клиенти. Цената варира от 20 лв. за някой по-посредствен модел до над 500 лв. за такъв с високо качество. Модерните фирми продават модели и с регулирана оптика за влошено зрение. Всъщност най-изгодно излизат по-евтините модели, които с наличието на поларизационен филтър изпълняват своето предназначение. Доскоро се произвеждаха модели само с жълти стъкла, изострящи зрението до 30 процента.В горещото време, когато слънцето грее безпощадно, наличието на шапка с козирка допълнително изостря зрението в съчетание с очилата, спираща отгоре директните лъчи. Допълнително предимство е и това, че очилата не изглеждат като закачени на носа и стъклата не се набиват така в очите.Към идеалната екипировка влиза и наличието на чадър, предпазвайки фигурата на въдичаря допълнително.

Принадлежности

За да осигуряваме непрекъснато добра видимост, полезна функция изпълнява меко парцалче за почистване на механични частици, вода и петна от стъклата. Тънко шнурче, вързано към двете страни на рамката, позволява бързо боравене, поставяне и снемане на очилата. Това от своя страна представлява и защита от падане и губене на пособието.