Blog_Logo

Историята на фирмата започва в началото на 1991г., когато за първи път се срещат Кирил Андреев и Константин Златанов. Общата им страст към риболова бързо ги сближава и на 28.12.1992г. двамата приятели, все още студенти, учредяват в Асеновград фирма “КиК” ООД . Основната цел на създаването на фирмата е да могат да съчетават работата с любимото си хоби. И двамата са инженери, специалисти по компютрите, но любовта към риболова и природата се оказва по-силна.

Докато все още завършва образованието си в Лондон, Кирил Андреев, установява и първите бизнес контакти с фирмите Mustad и Shakespeare. Това са и първите две фирми, чиито продукти дистрибутира фирмата. Началото е трудно, тъй като и двамата разполагат с ограничени финанси. Първата година работят без изобщо да вземат заплати и само любовта към риболова и вярата, че знаят какво е нужно на българските риболовци им помага да успеят в начинанието си.

Първият фирмен магазин за риболовни принадлежности е отворен на 20.09.1993г. в Асеновград.

На 19.12.1995г. екипът на фирмата се разширява с приемането на двама нови съдружници – братята Сашо и Тома Лекови. Четиримата учредяват новата фирма – “Филиста” ООД , с офис в Пловдив, а “КиК” ООД остава отговорна само за връзките с чужбина.

По това време фирмата вече е дистрибутор на големи фирми като MEPPS, Climax, Mustad, Shina… На 20.03.1996г. е открит и първият склад за продажба на риболовни принадлежности на едро в Пловдив. Веднага след това започва и внос на продуктите с марка Browning. Това са първите продукти за състезания, които се внасят сериозно в България. С много усилия екипът на фирмата успява да наложи съвременните методи и тенденции в риболова. Затова спомагат и организираните състезания по риболов и индивидуалното спонсорство на отделни добри състезатели. “Филиста” ООД е първата фирма в България, която отделя средства за развитието на риболовния спорт.

В края на 1997г. започва вносът на влакната Lazer, които днес са толкова популярни сред риболовците. От тогава до сега гамата на предлаганите модели се е разширила чувствително като покрива всяка риболовна ситуация. Освен влакна за обща употреба, фирмата предлага и влакна за специализиран риболов, плетени влакна и продукти за риболов с муха. След като придобива правата върху марката “Lazer”, от 2002г. “K и К” ООД предлага влакната и на международния пазар и днес те се продават в над 10 Европейски страни.

Blog_SKLAD-6 В началото на 1998г. Тома Леков напуска фирмата и на негово място е приет нов съдружник – Хованес Ованесов - Ончо. Запален риболовец, той активно се включва в изпитването на всички нови модели.

От юни 1998г. до януари 1999г., заедно с още 4 фирми, “Филиста” ООД издава списание “Риболовен свят” – едно от първите списания със спортна насоченост в България. Основната цел на списанието е да запознае българските риболовци със съвременните методи на риболов и да повиши тяхната култура. За съжаление то не успява да просъществува дълго, може би и защото се появява твърде рано.

В началото на 1999г. започва и внос на продукти от фирмата Lineaeffe и Van Den Eynde. Скъпите, но ефективни захранки на Van Den Eynde отначало се приемат трудно от бедният и консервативен български пазар. В търсене на начини за популяризирането им фирмата стига до решение да промени досегашния начин на спонсориране и вместо индивидуално спонсорство да направи свой отбор.

На 08.03.2000г. се учредява професионален клуб по спортен риболов “Filstar”. В двете години, през които участва в републиканското първенство, клубът постига значителни успехи. В републиканския шампионат през 2000г. отборът постига 4 първи места от 5 възможни, а през 2001г. – три първи от 4 възможни и става клубен първенец за 2000г. и 2001г.

Клубът е и традиционен победител в най-силния турнир в България – ежегодният турнир на вносителите на риболовни принадлежности – яз.Огняново (Организиран от “Филиста” ООД и още 3 фирми). До 2002 в този турнир клубът има 6 първи места от седем възможни.

За съжаление в началото на 2002г. поради усложнения регламент на републиканското първенство, клубът спира участието си в него.

В средата на 2000г. “Филиста” ООД , заедно с фирма “Майсторски риболов” ООД, придобиват правата върху марката FILSTAR, преотстъпени от дългогодишният партньор на фирмата Mr.H.K.Jung. Самата марка е създадена през 1995 г. от Mr. Jung с идеята да се използва натрупания от него и партньорите му огромен опит в производството на риболовни принадлежности. Тук трябва да се поясни, че Mr. Jung е един от най-големите корейски експерти в производството на висококачествени пръчки и макари. Същото се отнася и за съдружниците му, които са работили за най-големите производители на риболовни принадлежности в света. Всеки от тях продължава да работи като консултант и агент за най-известните марки в Европа. След пет години успешни продажби, той решава да се концентрира само върху консултантската си дейност и да продаде марката. Така “Филиста” ООД, освен вносител на продукти с марката FILSTAR, става и притежател на правата върху нея. Това позволява поставяне на фокуса главно върху българския пазар и оттам и възможността да предложи на българските риболовци висококачествени такъми на съвсем нормални цени.

Blog_SKLAD-5

Разбира се, FILSTAR предлага не само макари и пръчки, а и широка гама от други продукти. Това са -куки, изкуствени примамки (воблери, блесни), плувки, столове, стопери, материали и инструменти за връзване на изкуствени мухи и още много други аксесоари. Особено внимание трябва да се обърне и на захранките FILSTAR – най-успешната гама български захранки.

Освен това стремежът на фирмата е винаги да предлага само продукти с най-високо качество и да избягва всякакви компромиси в това отношение. От края на 2001г фирмата е член на европейската ацоциация на търговците на риболовни принадлежности. Тя е първата изцяло българска фирма, вносител на риболовни принадлежности, която става член на тази организация. От 2002г “K и К” ООД е и редовен участник в най-голямото международно риболовно изложение, организирано от асоциацията – EFTTEX.

През 2002г. с помощта на фирма “Майсторски риболов” ООД, “Филиста” ООД разширява съществуващото си към момента дребно производство на плувки чрез придобиването на модерно напълно автоматизирано оборудване. Това позволява на фирмата да предложи на вътрешния и на международния пазар висококачествени плувки с възможност да посрещне всички изисквания на клиентите. За целта е учредена и нова компания – “Топ Флот” ООД, която е отговорна специално за производството на плувки. През 2004г. “Майсторски риболов” ООД се концентрира върху вноса и търговията на едро и напуска фирмата.

И така марката Filstar обединява и трите фирми - “Филиста” ООД , “K и К” ООД и “Топ Флот” ООД в различните аспекти на тяхната дейност. През 2003 година Filstar започва вноса на продуктите на такива реномирани производители от САЩ като Humminbird, Minn Kota, а малко по-късно и St.Croix.

В началото на 2005г. е открит нов склад и офис в София за риболовни принадлежности за да посрещне нарасналото търсене и да подобри обслужването на клиентите от тази част на страната.

В края на същата година и Пловдивският склад се премества в нова, специално пригодена за целта сграда – обединяваща изложбена площ, складови помещения и офисна част. Това е най-големият склад на едро за риболовни принадлежности в страната и се очаква да предостави още по-добри условия на клиентите на фирмата.

Blog_Picture-370

От 2007г. Filstar е представител и на една от най-известните и уважавани марки в риболовния свят – Shimano. В момента за компанията работят над 50 човека. Фирмата успешно изнася продуктите си в повече от 30 страни по целия свят.

Днес К и К ООД предлага на своите клиенти богат асортимен от продукти от световноизвестни марки като Shimano, St. Croix, Humminbird, Minn Kota, VMC, Rapala, Salmo, Mepps, Ugly Duckling, Action Plastics, Williamson, Storm, Van den Eynde, Sonubaits, Carp Zoom, Snowbee, FeelFree и други.

Blog_SKLAD-7

Можете да разгледате всички артикули, които фирмата предлага в онлайн магазинът ни на https://ribarnik.com/shop/ , както и да направите своята онлайн заявка.