язовир огняновоНа муха и шнур на Огняново

Тази година язовир Огняново не бе така щедър както миналия сезон. Една от вероятните причини е маловодието - от лятото до средата на октомври язовирът е пресъхнал чувствително особено в района на Раковица. Тук миналия септември за един следобед кошът, побиращ 6кг риба, се пълнеше догоре с кефали от 300г нагоре, като си спомням момент, в който от десет поредни замятания се изваждаха 10 риби. За разлика от сега обаче, тогава водоемът беше пълен, октомври беше слънчев целият и се ловеше кефал на муха почти до края на ноември. Навън температурите бяха вече паднали, но водата беше по-топла и кефалът атакуваше агресивно мухата на повърхността.

В този период октомври-ноември посещавах Огняново 3-4 пъти седмично всеки път с отлични резултати. Един-единствен излет помня, когато се върнах само с 2 риби - неделен ден, в който беше пълно със сърфисти и джетове, които изглежда бяха поуплашили рибата. Както тогава, така и през този сезон рецептата за Огняново е проста: задължително се нагазва с гащеризон, мухата е възможно най-голямата плаваща муха - обикновено тук използвам най-често бръмбар, вързан на Mustad 539E номер 8, или скакалец в по-слънчевите периоди. Установих, че няма нужда да се ползва по-малък номер кука и муха, по-дребният кефал толкова стръвно атакува, че също се закача на големия бръмбар с кука номер 10. От друга страна, по-малката муха, вързана на по-малък размер кука - например муха или мравка на кука 12, не изкушават в достатъчна степен едрите кефали, които обитават Огняново.

Има едно място на 500-600м вдясно от стената, където на всеки риболов през миналия сезон имаше по два страховити удара, при които поводът 0,22мм се къса още в момента на засичане. Въпреки това, най-големият кефал, който успях да извадя тук, беше около 700г, като друг колега мухар извади 900грамов миналия ноември.

Този сезон обаче нещата на Огняново не изглеждаха така интересни и емоциите не бяха същите като през миналата година. Първият ми излет през юни за два-три часа завърши при резултат един дребен кефал и два по 300-400грама. Август беше немислимо да се лови на муха - толкова беше горещо, че както риболовецът, така и рибата предпочитаха да се кротнат някъде на сянка, отколкото да ловуват. Пред октомври най-после настъпи раздвижване на Огняново, макар и резултатите да са далече от миналогодишните.

Отново от страната на Раковица, с гащеризон и бръмбар накрая на повода, през първия неделен следобед на октомври уловът е 2кг дребни кефали, най-големият от които 350-400г. Този път тактиката е малко по-различна: освен бръмбара се наложи да използвам потъваща муха - имитация на горска пчела, вързана на кука номер 8 или номер 10. Наложи се четири-пет пъти да сменям плаващия бръмбар с потъваща пчела и обратно, защото имаше моменти, в които кефалът преустановяваше атаките на повърхността, но веднага лакомо и агресивно поемаше потъващата пчела. Дори дребни кефали поемаха смело и без колебание пчелата, като опъваха шнура почти до върха на мухарката. Имаше моменти, в които по-трудно се установяваше кълването с потъващата муха и при следващото си посещение на Огняново вече ползвах индикатор на кълването на Cortland, който се поставя на повода. Първите ми впечатления са, че индикаторът върши работа, чувствителен е и при най-леки удари, но ако рибата е достатъчно агресивна и смела, дори без него моментът на засичане се установява безпроблемно. За разлика от друг път, когато уловът се реализира 100% на сухата муха, този път резултатът беше 50% за потъващата пчела и 50% за плаващия бръмбар. Въпреки това, двата най-едри кефала бяха уловени на сухата муха, а повечето по-дребни - на пчелата. И все пак тази година не ми се случи онази невероятна случка от миналия сезон: нагазил с гащеризона в пълноводния тогава край на Огняново откъм Раковица, страховитт удар на кефал да изтръгне от ръцете ми мухарката и тя да падне във водата! Естествено мухата я нямаше на повода, а аз се чудех изумен, как е възможно това да се случи и да не мога да задържа пръчката в ръка! Единственият ми коментар е, че ръката ми беше вече поуморена, не държах здраво мухарката, а корковата дръжка беше леко хлъзгава от слуз на риба.

От досегашния си опит на Огняново и наблюденията върху риболова там най-резултатен метод за кефал си остава риболовът на муха с шнур. Броя на пръстите на едната си ръка случаите, в които се лови кефал на плувка и стръв по-добре от колкото на муха и шнур. Това важи особено много за миналия сезон, когато язовирът беше пълноводен. Аз ловях непрекъснато, без да оставам за миг свободен от вниманието на рибата, докато колегите на плувка си отиваха разочаровани след час безплодно висене. Въпреки това на Огняново се ловят едри кефали на плувка. Тази година, през втората неделя на октомври, търговци на въдици организираха състезание и в живарниците на участниците се намираха едри кефали, уловени на плувка на стената.

От Александър Вулев