Закачайки мека пелета на куката и задържайки я на нея може да бъде едно от най-трудните неща, които трябва да усъвършенствте, когато ловите на щека. Меките пелети отделят много аромат, лесно се засича с тях и просто са страхотна стръв за риболов на щека. Проблемът с тази мека стръв е, че тя има отвратителния навик да пада от куката, когато вкарвате щеката, когато просто повдигате леко или имате празно засичане.

Резултата?

Постоянно вкарвате и изкарвате щеката и вашия монтаж почти не остава във водата, така че не е чудно, че много риболовци предпочитат да ловят със стръв, която е много по-здрава и устойчива на куката. Но топ състезателят Мат Хол има друго мнение по въпроса, той е уверен, че всеки проблем има своето решение и то трябва да се намери. По тази причина той е разработил рецепта за перфектната мека пелета за кука: "Направо се побърквах, когато меката ми пелета не спираше да пада, така че прекарах две години в търсене на начин за направа на пелета за кука, която остава на нея"."С тази рецепта ще правите перфектни пелети всеки път - те са меки, рибите ги обожават, но се държат здраво за куката. Не е необичайно да вдигате и спускате линията или да засечете няколко пъти и пелетата да остане на куката. Обикновената мека пелета ще падне още на първото вдигане. По този начин се налагат много по-малко движения с щеката и монтажа ви прекарва много повече време във водата. Това е стръв, за която определено мога да кажа, че лови повече риба."Рецептата на Мат е прецизна, но за щастие неговите инструкции са лесни за следване. Да обобщим, той разтваря желатин в съд вода, след което с помощта на помпа за пелети изкарва въздуха от тях и го заменя с разтвора с желатин. Когато водата изстине и желатина се втвърди, оставате със стръв, която се държи здраво за куката, но в същото време е много мека и привлекателна. Изглежда невъзможно? Прочетете и опитайте сами.

От какво се нуждаете?

Вземете малка помпа за пелети, като тази 400мл, тъй като е по-лесна за употреба от голяма такава, която държи много въздух. Също така се нуждаете от пакет желатин, вряща вода, лъжица, фино сито и 6мм експандър пелети. Мат се подготвя за улов на водоема Ал-декар, който е тип канал с брасли с папури брегове от всички страни. Първо захрани с къпинга с меки пелети поръсени с крил на прах. На куката той постави една от неговите желатинови експандър пелети, като редуваше две петна - едното беше в плитчините на близкия му бряг на 8метра, а другото няколко секции на щеката по навътре, плътно до папурите на отсрещния бряг. Използвайки своя къпинг за точно захранване, той съумяваше да лови в най-плитката част на шелфа и плувката му рядко оставаше неподвижна за повече от няколко секунди. Рибите бяха групирани в съвсем плитка вода и се съревноваваха за всяка частица, която падне вътре, Мат засичаше през цялото време. Повечето пъти това бяха истински кълванета, но понякога се случваше рибите просто да се отъркат в линията му. За разлика от обикновените меки пелети, които биха паднали от куката още на първото засичане, желатиновите пелети на Мат стояха стабилно. Те оставаха на куката и на него му оставаше просто да върне такъма във водата и да чака ново кълване. Това направи риболова му много по-приятен и продуктивен. Тази тактика може да изглежда за напреднали, но всичко, от което се нуждаете е пакет желатин и няколко минути за подготовка преди риболова и ще имате перфектни пелети всеки път.