[caption id="attachment_264" align="alignright" width="300"]Осолена риба Осолена риба[/caption]

Солена скумрия

Рибата се почиства основно, измива се и се отцежда. Коремната част и главата се пълнят с морска сол, като за 1кг риба са необходими 150г морска сол. Нарежда се в съд с разреза нагоре. СЪдът с рибата се поставя на хладно и се изчаква 10 дни, за да узрее. След осоляването рибата се нарежда плътно в стъклен съд и се полива със саламура, приготвена от 1л вода и 200г морска сол. Трайност до 3 месеца.

Солена хамсия

Рибата се измива старателно, главите се отстраняват. За 1кг риба са необходими 150г морска сол. Престоява 24 часа. След осоляването се поръсва леко със сол и се затваря в буркан. Има трайност 6 месеца. Преди консумация се изкисва в разтвор от оцет и вода 30 минути, за да се отсоли, и се полива със зехтин.

Чироз

Осолява се и се суши на проветриво място само сафрид от пролетните пасажи, след като изхвърли хайвера си. Осоляването става в саламура, в продължение на 12 часа (1л вода, 200г морска сол). След изваждането от саламурата рибата се окача на проветриво място и след 15 дни се превръща в чироз. Консумира се препечен на скара и начукан през гърба.

Маринована риба

Рибата се прочиства старателно и се държи 60 минути в силна саламура (250г морска сол, 1л вода). Приготвя се марината от 3л вода, 1л оцет, 180г сол, 50г захар, черен пипер, бахар, кореандър, дафинов лист. Оцетът се налива, когато водата и съставките и заврат. Рибата, наредена в голям съд, се залива с изстиналата марината и престоява 5-6 часа. Вади се и се нарежда в малки бурканчета, полива се с маринатата, а отгоре се налива препържено олио. Трайност 20-30 дни.

Цаца тип "перла"

Рибата се почиства старателно, главите се отстраняват, измива се и се осолява за 24 часа. На 1кг риба - 150г морска сол. След като престои 24 часа, рибата се промива с подсолена вода и се накисва в оцет за 12 часа. Подрежда се грижливо в бурканчета и се полива с препържено олио. Съхранява се на хладно, трайност 20 дни.