Когато създаваш бойли микс, в началото може да изглежда доста обезсърчително, защото има толкова много съставки и трябва да се увериш, че ги комбинираш правилно, за да създадеш стръв, която се ролва лесно и лови риба систематично- това може да е голямо предизвикателство! Въпреки това, няма нищо по-удовлетворяващо от това да хванеш риба на стръв, която сам си направил.Целта на тази статия не е да дава рецепти. Целта е да се даде основна идея за смисъла за всеки вид микс и да се даде някаква идея за това какви съставки и нива да се имат предвид, когато се създава микс.

Основни градивни елементи

Ето някои от базисните „градивни елементи“, които трябва да включите в микса си:

Свързващо вещество

Това обикновено ще съставлява по-голямата част от вашия микс (около 50%). Доброто свързващо вещество е жизнено важно - без него миксът няма да се ролва добре. Най-често използваните вещества са соево бравшно и семолина, но и повечето брашна ще работят - като оризово брашно, царевично брашно, пшеничено брашно и т.н.Количеството свързващо вещество, което трябва да използвате, зависи от останалите съставки. Започнете с 50% и вижте как ще се ролва. Винаги можете да намалите количеството свързващо вещество, ако откриете, че можете да се измъкнете с него.Семолината прави по-твърди миксове от соята, микс от 50/50 е добро начало за свързващо вещество.

Протеин

Доброто съдържание на протеини е от съществено значение за "дългосрочна" стръв. Можете да направите стръв без високо съдържание на протеин, но включването на добро ниво на протеини означава, че рибата ще продължи да се връща за повече!Някои протеини са по-усвоими от други, но тъй като ние се опитваме да запазим тази статия проста, ще се придържаме към двете основни форми на протеини, използвани в стръвта, млечни протеини и рибно брашно.Рибното брашно е добър източник на евтин протеин, повечето рибни брашна имат съдържание на протеини от 70-80% и лесно се приемат от рибата. Предварително усвояваните рибни брашна са рафинирани и имат по-високо съдържание на протеини - около 90%, но са по-скъпи.Млечните протеини като казеин или калций / натриев казеинат обикновено са по-хранителни с 90% + протеин и са много по-лесни за храносмилането при ниски температури, но са по-скъпи от обикновените рибни брашнаЗавършеният базов микс “HNV” обикновено съдържа 35-45% протеин.

Текстура

Някои хора не обръщат особено внимание на текстурата на стръвта, но за нас това е много важно.  Шаранът обича да „хруска“ храната си, диетата му до голяма част е съставена от животните с черупка, така че ако може да пресъздадете това в стръвта си, ще ви е от полза. Също така отваряте текстурата, за да освободите повече вкус във водата.Семената за птици за най-често използваната съставка за текстурата, но съдържанието на протеин не е толкова високо. Те се използват по-скоро в краткотрайна стръв за привличане и има други добавки, които може да използвате, за да пресъздадете, с по-малки количества, като черупка от стриди (от магазин за домашни любимци), яйчени черупки и някои видове храни като едро смлян келп.Можете да използвате каквито и да било земни семена или ядки или някоя от "храните за отглеждане" или специализираните хранителни продукти "Budgie / Mynah", които може да откриете в магазините за домашни любимци.Много други храни за домашни любимци също могат да бъдат използвани, смляната кучешка франа и котешки бисквити могат да дадат много текстура и да добавят миризма10-20% от грубите съставки ще създадат стръв с добра текстура, която все още ще се ролва доста лесно, а в някои миксове може да я направите до 30%.

Разтворим протеин

Винаги трябва да се опитвате да включите някакъв разтворим протеин, който да изтича от стръвта и да праща хранителни сигнали във водата. Разтворимото рибно брашно е единия вариант и има някои млечни продукти на пазара, които ще свършат същата работа (заместители на краве мляко като LamLac и Vitamealo).Важно е да не слагате голям процент разтворими съставки - започнете от 10% и стигнете до 20%, ако сложите повече, бойлито ще се размекне твърде бързо.

Витамини и минерали, вкус

Minamino е най-често използваната добавка, която осигурява всичко, от което шаранът се нуждае за диетата си по отношение на минерали, витамини и микроелементи. Съществуват и много други екстракти, които носят повечето от необходимите минерали, а също и хранителни сигнали, като бетаин, прах от черен дроб, екстракт от калмари, екстракт от GLM и т.н. Те може да добавят много разходи към микса, но си заслужава да ги комбинирате правилно, особено ако търсите дългосрочна стръв.Ако можете да разчетете съдържанието на витамини и минерали в основния си микс, може да откриете, че не е нужно да добавяте добавка, но така или иначе е много по-лесно да се изпозва само една.Подлсадители, сол, люто, олио - всяко едно може да се сложи, за да промени вкуса на стръвта.Другите добавки са доказани привлекатели сами по себе си, като Belachan, Robin Red, мая на прах и други.Ако работите с бюджет, трябва да обмислите много внимателно какви добавки да включите, тъй като те лесно могат да добавят 50% или повече към цената на готовата стръв!

Масла

Маслата се използват, за да допринесат към атрактова, както и да може стръвта да се ролва по-лесно. Може да използвате масло без вкус или ‚миризливо‘ масло като масло от сьомга или от коноп. 5мл/яйце е правилното количество.

Съставки за даване на специфични свойства

Някои съставки се използват, за да дадат специфичните за стръвта физически свойства, като например да я направят по-лека, по-твърда след варене и т.н.За да направите стръвта по-лека – брашно от скариди, натриев казеинатЗа да помогне за слепване – суроватъчен гел, пшеничен глутенЗа да направите готовата стръв по-твърда - яйчен албумин, whole egg powder, blood powder, суроватъчен гел.

Лято или зима?

Можете да попитате "защо да използвате млечна протеинова стръв изобщо, когато те са много по-скъпи от рибно брашно?". Отговорът е в смилаемостта на тези два вида стръв.Храносмилането на шарана се различава значително между лятото и зимата. През лятото храносмилателната система може бързо да разруши бързото бойлито и да извлече доброто. През зимата отнема много повече време. Това е причината, поради която рибните брашна работят най-добре през лятото. Рибното брашно лесно се смила при по-високи температури, но при по-ниски температури се нуждаете от стръв, която рибата може да извлече доброто по-бързо (с повече въглехидрати, за да осигури "незабавна енергия").Все пак можете да използвате рибно брашно през зимата, но когато шаранът яде стръвта, ще отнеме много, много по-дълго, за да се усвои, така че активността на рибата се намалява.Тук е моментът, когато стръвта от млечни протеини идва, тя осигуряват бърз източник на въглехидрати за рибата и следователно повече енергия, докато протеините в рибното брашно отнемат повече време, за да се разпаднат, когато метаболизмът на рибата е бавен.Ако сте "само летен" рибар, тогава рибните брашна са най-добрият отговор, но ако искате стръв, която е добра през цялата година, тогава тази с млечни протеини би била по-добър отговор за вас или трябва да обмислите намаляване на количеството на рибно брашно във вашата стръв за зимата и да го замените с повече млечни протеини.

Бързи или дългосрочни топчета?

Бързите атракторни топчета винаги са улавяли много риби. Те имат доста ниско съдържание на протеини и имат по-високи нива на привличащи вещества като аромати. Типичната примамваща стръв ще съдържа по-високи нива на по-евтини, по-нискo протеинови съставки като семена, соя и семолина.В краткосрочен план те могат да работят добре. Но шараните са умни създания и знаят какво е добро за тях! Ако искате да ги накарате да свикнат да се хранят със стръвта, първата стъпка е да го направите с добра храна.Така че, ако се въртите в кръг или нямате време или пари, за да инвестирате в производство на дългосрочни топчета, бързите- атракторни ще ви свършат работа.

Рецепти

Съществуват стотици рецепти, които работят добре и улавят риба. Целта на тази статия не е да предоставя рецепти, а да даде представа за мислещия процес зад основните съставки. Така че помислете какво искате от стръв на първо място.
 • Бързоразградимите топчета атрактори ОК ли са за вас?
 • Цената важна ли е?
 • Нуждаете ли се от стръв, която работи добре целогодишно?
 • Какво е работило добре досега на язовира, който посещавате?
 • Търсите краткосрочен или дългосрочен резултат?
 • Наистина ли се нуждаете от вкус, или го слагате, само за да го има?
След това погледнете съставките, от които се нуждаете. Формулирайте рецепта и първо направете микс с едно яйце. Първата цел е да се уверите, че се ролва добре! Ако не се ролва, тогава нямате стръв изобщо.Доброто ръководство е както следва, което дава препоръчителен начален процент на всеки тип съставка, като пропорция за цялата смес

Микс от рибно брашно

 • Протеинови състваки - до 50%
 • Свързващо вещество - 50%
 • Разтворими съставки - 10-20%
 • Текстура - 10%

Микс от млечни протеини

 • Протеинови съставки - до 50%
 • Свързващо вещество - 50%
 • Разтворими съставки - 10%
 • Текстура - 10-20%

Атрактор микс

 • Протеинови съставки - до 30%
 • Свързващо вещество - 50%
 • Разтворими съставки - 10-20%
 • Текстура - 10-30%

Добавки - добавете по указание

Масла – обикновено 5 мл/ яйце, но ги използвайте, както е посочено на опаковкатаВкусове – обикновено, по-високи количества = по-кратки резултати
 • Не се изкушавайте да сложите по-малко от 50% свързващо вещество с рибно брашно, рибно брашно е известно лошо при свързването! Добавянето на пшеничен глутен ще ви помогне, ако се затруднявате.
 • Млечните протеини могат да се окажат доста меки, помислете за втвърдител като яйчен албумин, ако използвате по-високи нива на протеини
 • Семената трябва да бъдат смлени преди добавяне, по-финото смилане ще намали текстурата, но ще направи по-лесно да се ролват.
 • Яйцата ще представляват 30-40% от теглото на готовата стръв - като общо правило, 1 кг от основния микс се нуждае от около 8 яйца, въпреки че това може да варира нагоре или надолу.
 • През зимата използвайте по-малко масло или емулгирано масло (което може да се смесва с вода). Маслата текат много по-малко при по-ниски температури и могат да "заключват" вкусовете, които искате да се освободят във водата.
 • Варенето променя свойствата на стръвта (намалява ползите от нея). Най-добре е да минимизирате максимално варенето. 90 сек е добра отправна точка

Статия от Andy Moule Превод от Атанас Хаджидимов