Все повече ФИДЕР въдици се предлагат с избор от няколко върха ( така наречените КУИВЕРТИПИ ), затова тук ще намерите няколко съвета, които да ви помогнат да изберете правилния връх…Куивертипите се изработват или от карбонови фибри, или от фибростъкло, като карбонът е много по твърд от фибростъклото. Изборът ви на куивертип трябва да се определя от няколко фактора.

Бавно или бързо течение

Каква е скоростта на течението в реката или дали има подводно течение, ако ловите в спокойна вода. Колкото по-бързо се движи водата , толкова по твърд връх трябва да изберете.

Размер на рибата

Ако ловите малки или капризни риби, като червеноперки, бабушки, кефалчета, малки платики, трябва да използвате по тънък и чувствителен връх, отколкото ако ловите по-едри риби – шаран, едър кефал, мряна и др.

Тегло на изхвърляне

По-твърдите, здрави върхове трябва да се използват за замятане на голяма дистанция, а по-деликатните върхове – за къси замятания.

Характеристики на КУИВЕРТИПА

%d0%ba%d1%83%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bf

АКЦИЯ

Куивертипите са маркирани или с номер на акцията ( степен на извиване под напрежение ), или със степен за здравина. Върховете от фибростъкло са по-меки и имат по лека акция (обикновено между 14-55гр. ) от карбоновите върхове ( 55-140 гр.), които са по твърди. Те са лесно различими на външен вид – освен различната им твърдост, дебелият карбонов връх е оцветен в черно , докато дебелият връх от фибростъкло  - сив. Някои върхове не са маркирани с акция, а са номерирани, като с номер 1 започва най-лекият.

ВОДАЧИ

Карбоновите върхове обикновено имат водачи с по-голям диаметър от тези от фибростъклото, тъй като карбоновият куивертип ще се използва с по-дебели влакна.

ВЪТРЕШНА ИЛИ ВЪНШНА СГЛОБКА

Повечето модерни куивертипи се съединяват с вътрешна сглобка, което означава, че върхът се пъха вътре във върховата секция на фидера. Някои върхове имат добавена къса секция, която им позволява да бъдат пъхнати върху върховата секция.  Производителите на такива фидери казват, че типа на външно сглобяване на куивертипа  придава на въдицата по-мека акция.