Един от първите въпроси, които задават повечето колеги при избора на риболовна макара, е : "Какъв е броят на нейните лагери?". Но действително ли отговаря написаното на нейния корпус и с какво всъщност качество са изработени тези така високо ценени механизми. Освен това ще разкрием къде би трябвало да са разположени те в конструкцията на изделието, за да осигурят неговата дълга работа и прецизен, равномерен ход.До средата на 50-те години лагерът е бил прекалено скъп продукт, за да бъде влаган в разработката на която и да е марка. По тази причина втулките са били единствената алтернатива за осигуряване на нейния плавен и равномерен ход. Към по-евтините модели прикрепяли втулки от пластмаса, а към по-скъпите - от месинг.В сравнение с втулката, лагерът се движи с една огромна крачка напред. Той е самосмазващ се механизъм, който винаги е бил високо ценен във всички сфери на индустрията. С течение на годините изработката му е ставала все по-лесна и по-лесна и в днешните времена е станала почти смешна. Всеки производител иска да предложи на своите потенциални клиенти по-голям брой лагери на по-ниска цена. Същото се отнася и за риболовните макари - по простата причина, че всеки се интересува много повече от броя на лагерите в макарата, отколкото от която и да е друга една част от нея. Общото мнение гласи, че колкото са повече лагерите - толкова по-хубава е макарата! Но това ли е основната база за сравнение? Правилно ли е това схващане? Може би пък съществува и друг критерий за сравняване на две и повече макари.Преди известно време един приятел ми се похвали, че си е купил две макари от различни и доста известни производители. Едната била със 7 лагера, а другата с 4, но с почти еднаква цена. За изненада обаче установи, че първата "по-качествената" дала дефект след съвсем кратко време, докато на другата и нямало абсолютно нищо. Може би пък допълнителните три лагера не са били със същото качество като останалите. Това съвсем не е единичен случай и ме наведе на мисълта да понауча нещо повече в тази насока и да се допитам до опита на известни производители в сферата. За качествата на лагерите може много да се говори, както и за разположението им в риболовната макара.
  • Повечето лагери днес се изработват от желязо, стомана или неръждаема стомана;
  • Колкото повече са сферите вътре в лагера - толкова по-равномерен е неговият ход -съответно и неговото качество;
  • Лагерите могат да бъдат открити, закрити само от едната страна и изцяло закрити (капсуловани). Откритите лагери бързо се покриват с прах и мръсотия, което увеличава съпротивлението им.
  • Качествените лагери могат седемкратно да надвишават като цена по-евтините.
Друг е въпросът, къде би трябвало да се поставят те в конструкцията на макарата. За да поставиш 10 лагера в една такава конструкция, се иска изключително развинтена фантазия и буквално всяка връзка да бъде лагерована.По принцип първият лагер се поставя между оста на дръжката (манивелата) и корпуса (кутията), за да осигури равномерното и въртене. Вторият лагер осигурява плавен ход на ротора спрямо останалата част. Желателно е той да бъде капсулован, тъй като е изключително важен, изпълнявайки сериозна функция. Останалите се монтират във водещата ролка на влакното, шпулата, осциласционната система, както и за гарантиране дългата работа на така наречената червячна предавка. Някои производители слагат лагер и на аванса (най-често предния) за прецизната му регулация. Десети лагер е излишен лукс, който се налага само ако може да се възпрепятства триенето на останалите лагери.

Съчмен или иглен?

Освен най-често срещаните съчмени, съществуват и иглени. Един типичен пример за тяхна основна функция е при безинерционния внезапен стоп при обратен ход. Игленият лагер е много по-скъп от останалите, като намира приложение само в по-качествените макари. Внезапният стоп може да покаже на какво горе-долу ниво се намира макарата и как се движи в бъдещето нейната безкомпромисност. Съвременните макари имат от 30 до 40 точки на задържане на обратния ход, но да блокираш във всеки един момент е доста по-трудно.Колкото по-равномерно се движи една макара - толкова по-прецизен е и нейния авансов механизъм. Колкото по-равномерно се навива влакното на шпулата - толкова по-балансирана е осциласционната система. Това са много важни характеристики, от които зависи качеството на всяка една макара и съответно дългият и живот. Много по-важно е да си купиш една паерфектна макара, отколкото купчина лагери. Това естествено означава, че тя не се нуждае от почти никаква поддръжка, като в същото време ще ни донесе невероятни спомени през дългите години, прекарани с нея.