В този материал ще ви представим предимствата на този метод, ставащ все по-популярен. Първите щеки са направени от бамбук и са били с дължина, ненадвишаваща четири метра. Трикратно по-дълги са днес модерните пръчки, направени от стъклопласт и карбон, а четирикратно увеличени нямат съперници по световните първенства.

Какви са предимствата на тази пръчка без водачи?

Прецизно предлагане на примамката директно на захранваното място и бързо засичане са само основните. С увеличаване дължината на щеката се увеличават и възможностите на риболовците, те могат спокойно да работят там, където се крие едрата риба, избягваща крайбрежната зона. Дори в течаща вода предимствата веднага изпъкват като максимално задържане на примамката на захранваното място и бързо коригиране на местоположението без загуба на време и излишни движения.

Скъсено влакно

При дължина на пръчката от 10 метра и същата дължина на линията на плувката и стръвта не могат оптимално да се контролират. Особено при вятър неточността на замятане и неправилното предлагане на примамката силно намаляват резултатността на риболова. Значително преимущество на дългата пръчка просто в този случай се губи.По тази причина се налага употребата на скъсено влакно, като дължината му между върха на пръчката и плувката не бива да надвишава метър-метър и половина за стоящи води и два-три метра за течащи (в зависимост от скоростта на течението). По този начин с щеката стръвта безпроблемно винаги точно се предлага на захраненото място, движи се внимателно над него и в подходящия момент само с едно технично движение се закача поелата я риба. Тогава задната част на пръчката се изтласква назад, хващат се връхните секции (наречени ТОП СЕТ) и рибата се прекарва към кепа.

В последните години италианските и английските професионалисти ловят с много леки и финни щеки. Към ТОП СЕТА им има вграден гумен ластик и този метод вече е навлязъл почти навсякъде и е станал задължителен елемент.С помощта на ластика дори и по-голяма риба може да се измори и прекара в кепа с тънко влакно. В стоящи води например, където рибите обикновено всмукват стръвта, твърдият повод би оказал много лоши последствия. А така излизат платики и 3-4 килограмови шарани с повод, чиито диаметър е 0,08 мм. Естествено ластика и влакното трябва да бъдат във взаимна хармония. Дори за много дълги и твърди пръчки разтегливостта на ластика гарантира, че всеки удар ще бъде омекотен и правилно овладян. Достатъчно е само с половин метър да променим положението на пръчката, за да усетим контакта на рибата след момента на кълването. Скъсването на повода при правилно балансиране е почти невъзможно.Веднага след засичането щеката започва да се изтегля с скъсява. При нормален връх на обикновена пръчка от твърд материал (без ластик) напорите на рибата трябва да се овладеят, тя да се измори и тогава да се прикара към кепа. Това коства загуба на време с неясен изход. С помощта на ластика риболовецът много бързо изважда закачената риба като неговата работа е наполовина свършена.

С гума като буфер

По време на схватката, действащия като буфер ластик позволява успешно изморяване на доста по-големи риби, за разлика от нормалния връх. Шаран и мрени по 2-3 килограма могат да бъдат извадени още след първия им мощен порив по течението. Тежки удари от едри риби, които с нормална пръчка често ще доведат до изправяне на куката не са проблем за гумения помощник.При модерните щеки първите две или три части са телескопични. Ластикът обикновено се монтира в първата или втората от тях. Една специална муфа от тефлон, закрепена за върха предпазва ластика от претриване и му гарантира безпроблемна работа.Към ластика се фиксира конектор от изкуствен материал, към който се привързва влакното. Той най-често е изработен от фирмата СТОНФО. Това е името на италианска фирма, станала световно известна с качеството на своите ластици и други принадлежности за риболов. Това се отнася и за приспособлението, наречено БЪНГ, за което е закрепен ластика в самата пръчка. Той трябва да се изреже в зависимост от вътрешния диаметър на първата или втората част. С едно парче преплетено влакно или здраво монофилно може по всяко време да се изтегли и да се извади от пръчката.

Правилно напрежение

Правилното функциониране на системите на ТОП СЕТА е свързано с прецизен монтаж. В самата връхна част ластикът трябва да стои под определено напрежение, така, че безпричинно да не излиза от пръчката, а да се включва само в необходимите моменти. При първия удар трябва да се покаже около половин метър от ластика, при борба с голяма риба до метър и половина. Няколко капки специална смазка (СЛИП ЕЛАСТИК) гарантират лекото му прибиране и излизане.Дължината на ластика определя неговото напрежение. С приспособлението „ЛАЙТЕР“ тази дължина може да се регулира. Най-често се допуска грешка с прекалено натягане на ластика и по време на борба не излиза достатъчно  от върха и стои стегнат. Когато рибата кълве постоянно с еднакъв размер и сме привързали подсилен повод можем да си позволим работа по този начин.Предлаганите ластици са с различен диаметър – от 0,5 до 2 милиметра.За риболов в тихи води и канали се използва повод от 0,036 до 0,08 мм и основно влакно – 0,10 мм. За този монтаж е необходим ластик от номер 3 до номер 5.За леко до средно течение е подходящ ластик от номер 6 до номер 10. Поводът е от 0,08 до 0,11 мм, а основното влакно – 0,12 мм.Силно течение и големи риби изискват още по-дебел ластик и освен това той трябва да е по-опънат. Правилното съотношение е ластик номер 12-16 и повод 0,12-0,14 мм, като основно влакно – 0,16 мм.Много е важно тефлоновия накрайник и другите елементи да са е пълна хармония с ластика. Един накрайник се поставя за по-тънък, друг за по-дебелия. За да получи върха правилния диаметър се налага да се скъси.

Без достъп на вода

Производителят описва в опаковката кой накрайник на кой ластик отговаря. Същото се отнася и за останалите елементи, произвеждани от фирмата СТОНФО. Правилното напасване гарантира, че по време на работа ще се спре достъпът на вода вътре в самата пръчка. Навлезнала навътре тя ще спира ластика и ще пречи на неговата работа.Един голям помощник за промушването на ластика през секциите на топ сета е парченце тънка преплетена тел. Без негова помощ при положение, че щеката е съвсем нова или е влажна отвътре просто не можем да се справим. Да се опитаме да набутаме ластика с ръка няма да доведе до никакъв резултат. При първия опит ще успеем до някъде, при втория с 5 см по-навътре, при третия ще затъпчем на едно място. Затова дори когато сме на излет не бива да забравяме вдевачката вкъщи.При риболов на големи риби с ластик номер 12, се налага поместването му в първите три секции на щеката. Толкова дълъг и силен той спокойно изморява в стоящи води шаран до 5 килограма. Една нова идея за подобен върхов монтаж специално за едри риби, докато предимно ловим дребни е двойния ластичен ход (ДУАЛ ЕЛАСТИК БЪНГ). При него в третата част на топ сета е поместено парче сравнително тънък ластик номер 6, работещ с дребните риби. Самият той е прикрепен към втори БЪНГ, към който е монтиран доста по-дебел ластик номер 12. С този монтаж докато ловим дребни рибки и удари някое едро парче тънкия ластик ще се изпъне до край като БЪНГА на дебелия, разположен в първите две чсти се заклинва и той влиза в дейстие.