Риболов с щека на плитко - в горните водни слоеве и близо до повърхността, е чудесен начин да се изкушат шараните със затоплянето на водата. Ето четири монтажа, които може да опитате:

1. Монтаж за бабушка

Когато ловите бабушки с кастери или коноп, тези риби се изкушават да се издигнат нагоре към падащите частици храна, където е трудно да се уловят. Опитайте да ги изкушите с този монтаж. Вместо сачми може да използвате цилиндрични тежести за по-бавно пропадане във водата. Ловете с този монтаж поне на 60см дълбочина, така че стръвта да пропада през хранещите се риби и дръжте влакното опънато между върха на въдицата и плувката - така ще засечете повечето кълванета.

2. Деликатен монтаж

За по-деликатния риболов с кастери и бели червеи се нуждаете от плувка с къса антена, което ще ви позволи да "чувствате" по-добре кълването. Ще помогнат и повече сачми между плувката и куката, тъй като рибите наблюдават хранителните частици и отбягват тези, които не падат естествено.

3. Позитивен монтаж

Това е добър монтаж за улов на по-едри шарани, които се хранят на 30-60см под повърхността. Две сачми номер 10 е всичко, от което се нуждаете, за да балансирате плувката, като с тях може да варирате за различни презентации на стръвта - обикновено пелета, закачена на ластик. Местете сачмите и плувката нагоре-надолу в зависимост от това на каква дълбочина се хранят рибите.

4. Монтаж с тапа

С този монтаж може да ловите на сантиметри под водната повърхност. Понякога шараните много се доближават до повърхността и тогава трябва да използвате именно такъв монтаж. Две или три малки сачми се фиксират точно под стиропорената плувка, чиято плавателност на практика прави монтажа самозасичащ се.