язовир КърджалиКраят на септември и целият октомври са приятни и същевременно успешни месеци за риболов на дъно, на плувка, на муха и на всякакви риби. Летните горещини са отшумели и можем да се възползваме от този период максимално добре за риболов както поради липса на високи температури и жеги, така и защото студените дни са все още по-далечна перспектива.

Баща ми, който е чест посетител на язовир Кърджали, е убеден в успешния ни риболов при добро време, но за съжаление синоптичната прогноза вещае непрекъснати валежи през събота и неделя. Индормацията, с която разполагаме е, че, рибата се храни активно въпреки постоянните валежи. Брат ми и неговите колеги са уловили добро колчиество скобар (алай), охранен уклей (чаушан), дребна червеноперка, морунаж и всичко това само на бял червей. Това е хубавото на риболова в края на септември и октомври, че много често рибата е абсолютно непретенциозна и кълве на най-проста и еднообразна стръв – белия червей! Не е необходимо да я лъжем с различни видове стръв и да се прави по-сериозна предварителна подготовка. Единственото несигурно е, дали ще се потвърди информацията, че рибата ще кълве по време на очаквания непрекъснат според прогнозата за времето валеж.

%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc-1

Така или иначе, сме решили, че ще отидем до язовир Кърджали, независимо от дъжда. Подготвихме подхранка, която баща ми сам приготвя, като според него в нея има 16 различни съставки, но резултатът е смес, богата на витамини, протеини и мазнини. Допълнително към подхранката прибавихме ароматизатори и добавки за шаранови риби. За стръв сме приготвили едър бял червей и оцветен в червено бял червей. Тръгваме от Пловдив в 8 часа сутринта и в 10 часа сме на водоема.

Пътят е отличен, в планината е панорамен и за наш късмет почти не срещнахме коли до водоема. От Пловдив до хижата на язовир Кърджали се стига по два пътя – единият е по-директен и стига право ан хижата, а другият е по-обиколен и върви покрай язовира. Избрахме по-дългия маршрут, за да се насладим на гледката. Хижата се намира на 369м надморска височина и е често посещавана от риболовци – пловдивчани, хасковлии, старозагорци. Строена е за пионерски лагер от небезивестния Мирчо Спасов, както гласи плочата на стената. Въздухът е чист и свеж, ухае на билки и гора. Водоемът е отличен обект за риболовен туризъм и предразполага за неколкодневна релаксация.

Паркираме колата пред хижата и слизаме 200м вдясно, нарамили такъмите. Баща ми се настанява бързо и с пръчка без водачи, на плувка скоро вади първата риба – скобар.

Аз се нуждая от повече време – да разположа удожно всички такъми – столчето, до него куфарът с плувки, тежести и куки, пред мене – стойката за пръчката, легенът със захранката и стръвта. Първата ми работа е да омеся добре захранката, след което да я прекарам през ситото, за да елеминирам едрите неразтворими частици. Добре е тази работа да се върши, преди да сте стигнали водоема, за да не губите времето. Следващото нещо, с което се заемам, е да премеря дълбочината пред мен. Използвам мач пръчка на 4,20, основно влакно 0,16мм и повод 0,12мм. Плувката е любимият ми английски ваглер, най-малкият възможен модел, с който разполагам. Куката е номер 14. Поставям на куката голямо парче кръгло олово, което да потапя плувката, когато то стигне дъното. Местя плувката нагоре по влакното до момента, в който тя ляга на повърхността – това е дълбочината пред мен – около 5 метра. Свалям плувката малко надолу, фиксирам я с две сачми отгоре и отдолу на дълбочина около 4,50 метра и поставям една съвсем малка сачка на 50-60см от куката. Тъй като рибата е активна, добре е поводът с куката да потъва бавно – нещо може да удари в движение – докато стръвта потъва надолу.

На куката слагаме един бял и един оцветен в червено бял червей. Захранвам участъка пред мен с 8-9 топки подхранка с големината на яйце. Не след дълго първата риба е на брега – морунаж. СКоро след нея борбен скомбар се гмурка с куката в уста към дъното и безуспешно се опитва да се спасява. След него следва втори, а после – отново морунаж. Идва време да се подхрани с 3-4 топки, след което удря неголям костур и охранен уклей. Влизам в добре отработен ритъм – няколко извадени риби, след което равномерно захранвам. Постепенно скобарът и морунажът изчезват и на куката налитат дребна червеноперка и едър уклей (чаушан).

Времето все още е приятно – няма дъжд, нито вятър, а риболовът върви като по ноти! Замятам на 10-12 метра от брега, а кълването е равномерно на почти еднакви интервали. В това време баща ми поддържа същия ритъм на по-къса дистанция с телескопа без водачи и без макара. Час след като сме се установили, небето се покрива с плътни облаци и задухва лек ветрец, който образува малки вълнички на повърхността. Кълването на рибата продължава, но през доста по-дълги интервали от време. СКоро завалява дъжд, който продължава непрекъснато следващите 5 часа, през които трае риболовната ни сесия, а ветрецът прибира ваглера постепенно към брега. Нуждая се от по-голям ваглер, който да устоява на образувалите се вълнички и вятъра. Слагам по-голям ваглер от същия модел на All England. С по-тежката плувка, с повече олово на нея се замята безпроблемно и вятърът вече не пречи нито на замятането, нито пък прибира плувката към брега. Сега мога да търся рибата и на по-голяма дистанция, в случай че лошото време я дърпа навътре. 6-7 метра по-далечна дистанция се оказват достатъчни, за да скъся интервалите от време между едно кълване и следващото. Захранвам по-навътре, където замятам и скоро кълването е толкова често, колкото е било, преди да завали. Постепенно рибата идва и по-близо до брега, където с помощта на захранката успявам да я задържа до края на риболова. В същото време баща ми има проблем – рибата се е дръпнала по-навътре и той се нуждае от телескоп с макара, за да я достигне. За сметка на много по-рядкото кълване на къса дистанция в неговия участък той вади няколко по-едри морунаж и скобар.

Към 19 часа прекратяваме риболова, въпреки постоянното кълване и потегляме обратно към Пловдив. Резултатите са отлични, а кълването не спря през цялото време на постоянен валеж.

От Александър Вулев


Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!