типове риболовци

От доста години ходя на риба при всяка възможност. По водоемите с приятели сме били свидетели на различни сцени, разигравани от колеги. Съпровождащите риболова случки предимно са с комичен характер. Всеки запален въдичар с по-голям стаж може да разкаже весели истории, в които е взел участие. Главните действащи лица в тези епизоди са с различна възраст, семейно положение, професия, интелект, но всички ги обединява едно нещо – „тръпката“, която не се обяснява лесно с думи. Особено ако се дискутират положителните емоции при риболова с хора, които са много далече от тази тема.
Със следващите редове, без да имам намерение да засегна някой колега, разделям категориите риболовци на няколко основни групи:
„Маниакът“ – безспорно не принадлежи към конкретна група. Няма значение дали е състоятелен или разполага със ограничени финансови средства, привързаността му към риболовния спорт е безгранична. Говори, мисли, чете и сънува предимно неща, свързани с рибарлъка. При всеки удобен момент, независимо от годишния сезон, е заел позиция с пръчка в ръка на някой водоем.

Представителите на А група:
„Бизнесменът“ – оборудван е с последния писък на риболовната техника. Екипировката му е от високо качество, произведена от реномирани фирми. При появяването си на река или язовир предизвиква цъкането с език на завиждащите му за такъмите и колата колеги. Посещава често платените риболовни обекти, като дава информация на приятели по мобифона за активността на рибата.
„Средната класа“ – макар това понятие у нас да има широки граници, въдичарите, попадащи в тази група, са доста многобройни. Готови са да пропътуват стотици километри, за да хвърлят въдиците – живарниците им често пъти не се умирисват на риба. По качество и цена на риболовните принадлежности отстъпват значително на по-горе описаните въдичари.

Представителите на Б група:
„Безработният“ – посещава неуморно реки и язовири. За придвижване използва градския транспорт или стария си велосипед. Обикновено девизът му е „Жена, ще ядем само това, което си хванем с въдиците.“
„Пенсионерът“ – поради ограничените си финансови възможности не може да посети далечни „прочути“ водоеми и лови в близост до местожителството си. Такъмите, които използва, са стари, очукани, много често ремонтирани от самия него. Но винаги са в бойна готовност. Търпелив, стоически понася жега, дъжд, вятър и сняг, забил поглед в плувката или звънчето. Задоволява се и с по-няколко рибета на излет (в някои случаи дори слънчевки), а като чукне и две-три яйца в тигана – „ето ти, бабо, вечеря“.

От Стефан Минчев

Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!