Лятото отдавна свърши. Времето става все по-студено. Скоро всичко ще побелее, но не достатъчно, за да замрази всички любими водоеми. Противно на очакванията, тук таме дори има по някой друг объркал се риболовец. По големите язовири и по някои реки, независимо от сезона, винаги има какво да се хване на въдицата.

Зимният риболов се различава от летния по много неща. Едно от тях е, че не сме по тениска и с бира в ръка. Друга особеност е различното поведение на рибата, тактиката на риболов и постройката на линията.

Ако зимата не сте решили да оставите въдиците на почивка, вземете най-леката си линия – тънки влакна, малка плувка с малко утежнение и дребна кука. Рибите през зимата са с намалени жизнени функции, миграционните преходи за ограничени, не се движат много и съответно нямат нужда от много храна. И ако въобще решат да се хранят, това не става през целия ден, а в точно определени моменти – най-често около обяд, когато времето е малко по-меко. Захранването става много внимателно, с малки дози, за да не се нахрани рибата прекалено рано. Захранките трябва да бъдат лесноусвоими. Най-често се използват пинки, хирономуси, а за по-големите риби – торни и бели червеи, сланина и пилешки вътрешности (при лов на кефал). През зимата риболов в плитки води не съществува. Спускайте примамките на най-малко 6-7 метра. Може да се каже, че изключение за това правило прави уклея, а в редки случаи и костура. Бабушката и кефала не се отделят от дъното през целия сезон.

При зимният риболов трябва да се запасите с много търпение. Не очаквайте да постигнете успех при престой от само час-два на брега на язовира. Напълно възможно е пасажът да се намира точно където сте хвърлили захранка и въдица, но просто в този момент да не са решили да се хранят. Не очаквайте същият интерес към захранката от страна на рибата, който се наблюдава лятото. Рибата се стреми да пести възможно най-много енергия.

И в края на темата да отбележим – зима е, вземете си най-дебелите дрехи и обувки, топло питие, силиконов спрей – против замръзване на водача. Не отивайте на риболов с големи очаквания – зимният риболов е само за отдадени риболовци, които отиват просто за каузата.

Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!