Това, че е зима не означава, че трябва да зарежем въдиците в мазата. Напротив, зимният риболов може да бъде много интересен и пълен с емоции. През зимата унас риболовците предпочитат най-вече бабушката. Но, ако трябва да бъдем честни, бабушката си ни е любима и през останалата част на годината.

През зимата бабушката, както и почти всички риби, става доста ленива и започва да не обръща внимание кое е храна и кое е стръв. Нека обърнем внимание на риболова, все пак. През зимния сезон, водните обитатели обичат места с тинесто дъно. Такива ще откриете най-вече на коритата на реките. Водата там натрупва наноси. Може да намерите и заливи с такъв тип дъно. Едва ли обаче ще успеете да хванете бабушка на места със скалисто дъно – там зимата бабушки просто няма. Рибата през този сезон обича да похапва най-често от онези червена малка гадинка – хирономусът, който живее именно там – в тинестите дъна. Него го използват за захранка, или за стръв. За да ловите тази риба зиме, трябва да сте майстор на захранки. Най-добре ще е да използвате тъмни такива, както и ниско хранителни. Добра идея също е към захранката да прибавяте пръст – тя ще я разреди и ще ви донесе положителни резултати. Не прекалявайте със захранката обаче, защото зимата рибата бързо се нахранва и ще се прибере в скривалището си благодарна на риболовеца за угощението. Заложете на малките количества тежка захранка.

За повода си вземете тънко влакно 0.07-0.08, а за основно – 0.10-0.12. Вземете си малки оловни сачми – големите не са за предпочитане. Също така е добре куките ви да са по-тънки и с размер – номер 18-20, при лов с хирономус.


Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!