Има много начини за съхранение и произвеждане на белите червеи. Ще се спрем на един от най-простите и достъпни за всеки риболовец.

Купуват се една или две дози готови червеи. Оставени на топло, след няколко дни те се превръщат в какавиди с кафяв оттенък. В следващия етап какавидите се превръщат в мухи, които снасят яйцата си в подходяща хранителна среда ( месо, голям кокал с костен мозък, руба, твърдо сварено яйце и др.)

%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc-1

За запазване на мухите и новоизлюпените червеи е необходимо да се направи една малка дървена решетка като надстройка на една или две дървени малки щайги ( за ягоди или малини ), плетена кошница и др. Така полученият кафез трябва да бъде покрит отвсякъде с тензух и поставен на открито на слънце или на топло място, за да се осигури непрекъснатост на процеса червей – какавида – муха – яйце. Произведените червеи се поставят в дървени трици за пречистване, след което могат да бъдат съхранявани дълъг период в хладилник. Престоят на червеите в хладилник след продължителен период до известна степен отслабва кожата им. При убождане с куката лесно се разлагат. Ако няма хладилник или други хладни съоръжения, съхраняването им може да се осигури по друг практичен и удобен начин.

Взима се някакъв съд ( тенджера, гърне, пластмасова кутия ), напълва се с чист, добре подсушен бял ( кварцов ) пясък, който съдържа минимално количество глина. Сипва се каквото и да е растително масло ( слънчогледово, репично, царевично, ленено и др. ), без да се прелива нивото на пясъка. Понеже маслата са съхливи може да се прави опресняване. Съдът, покрит с тензух, се държи на хладно място.

Сподели с приятели

Автор

Всичко за риболова: водоеми, статии, новини, рецепти, уроци и всичко, което може да помогне на рибарите, ще го намерите само тук!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!